Sončne elektrike več danes, manj jutri

Danes bodo solarne naprave skoraj v celoti zadostile potrebam gospodinjstev.

Objavljeno
19. januar 2017 17.58
imo SOLARNA ENERGIJA-VRANSKO-DELO&DOM
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Danes bodo sončne elektrarne z močjo štirih kilovatov v povprečju pokrile 95 odstotkov potreb gospodinjstev, ob tem na Primorskem več kot vse potrebe. V soboto bo njihova proizvodnja padla na 67 odstotkov potreb.

Danes bo največ elektrike po napovedi EnergizAIR proizvedla sončna elektrarna v Portorožu. Z 11,7 kilovatne ure (kWh) elektrike bo pokrila 107 odstotkov potreb gospodinjstev oziroma vse naprave štiričlanskega gospodinjstva in še dodatna pomivalni stroj in pečico. Druga bo elektrarna v Novi Gorici z 11,5 kWh (105 odstotkov potreb), tretja bo elektrarna v Murski Soboti z 10,7 kWh (98 odstotkov potreb), četrta elektrarna v Novem mestu z 9,9 kWh (91 odstotkov potreb), peta bo sončna elektrarna v Lescah z 9,7 kWh (89 odstotkov potreb), šesta pa elektrarna v Ljubljani z 9,5 kWh (87 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo danes proizvedla sončna elektrarna v Mariboru. Z 9,4 kWh bo pokrila 86 odstotkov potreb oziroma napajala vse naprave, razen hladilnika in stanja pripravljenosti.

 

V soboto se bo sonce malo skrilo. Največ elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Novi Gorici. Z 10,7 kWh bo pokrila 98 odstotkov potreb gospodinjstva, elektrike bo zmanjkalo le za računalnik. Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji po podatkih Slovenskega e-foruma porabi na dan 10,85 kWh elektrike. Druga bo elektrarna v Portorožu z 10,4 kWh (95 odstotkov potreb), tretja bo elektrarna v Novem mestu z osmimi kWh (73 odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Ljubljani s sedmimi kWh (64 odstotkov potreb), peta bo elektrarna v Lescah s 6,3 kWh (58 odstotkov potreb), šesta pa elektrarna v Mariboru s 5,5 kWh (polovica potreb). Najmanj elektrike bo v soboto proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. S 3,7 kWh bo pokrila le 33 odstotkov potreb, napajala bo lahko le hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo.

Toplota za 80 litrov

Danes in v soboto bodo po šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji lahko brez težav segreli 80-litrski bojler vode. V Portorožu in Novi Gorici bo danes skoraj dovolj tudi toplote za 140-litrski bojler vode, jutri bo v vseh krajih zmanjkalo več toplote za to. Prihranek goriv pa bo kljub temu mogoč.