Sosedje nočejo gospodarske cone ob Zaloški

Civilne iniciative zavračajo pozidavo več kot 20 hektarov njiv in gozda med Poljem, Vevčami in ranžirno postajo Zalog

Objavljeno
15. junij 2017 20.00
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – »Nespoštovanje človeškega dostojanstva in želje, da bi živeli v čistem in varnem okolju, nas je pripeljalo do tega, da glasno povemo, da nasprotujemo gospodarski coni 311 Zalog, in sporočamo širši javnosti, da z zahtevami ne bomo prenehali, dokler se ta ne odstrani iz OPN MOL.«


To je v sporočilu za javnost prek okoljske organizacije Alpe Adria Green sporočilo več prizadetih krajanov Polja in več civilnih iniciativ iz te četrtne skupnosti. Za tako potezo so se odločili, ker je ČS Polje že maja 2015 na izredni seji sprejela sklep, da nasprotuje umestitvi nove gospodarske cone na več kot 20 hektarih najboljših kmetijskih površin in gozda med Zaloško cesto, Milčetovo potjo in ranžirno postajo Zalog, občina pa ga ni upoštevala in podpira občinski podrobni načrt (OPPN 311 Zalog), ki zadeva kar 85 lastnikov teh površin – od tega skoraj vse mimo njihove volje.

Vsebina izjave

ČS Polje ima okoli 22.000 prebivalcev in podpisniki izjave so prepričani, da ni vseeno, v kakšnem okolju živijo. Sploh ker zanje niso zagotovljena prosta mesta v vrtcih in osnovnih šolah. Zato ne razumejo, zakaj hoče MOL spremeniti OPN na vzhodu občine, tako da bi v gosto poseljen prostor prišle nove proizvodne in gospodarske dejavnosti, četudi s ciljem, da bi jih umaknili iz središča mesta na obrobje.

Ostro nasprotujejo predvsem novi gospodarski coni z oznako OPPN 311 Zalog, ki naj bi nastala na pobudo ljubljanskega podjetja za poslovni inženiring Bolt. To jo je občini posredovalo 23. januarja letos skupaj z investicijskimi nameni na tem območju. Po prebivalcem znanih informacijah načrtujejo območje za logistiko, trgovsko in skladiščno dejavnost. Ne razumejo pa, kako lahko družba brez zaposlenih in ustreznih kompetenc izvede tak postopek, saj je kapitalsko povsem neustrezna (negativen kapital in izguba). To po njihovem kaže sliko »resnosti investitorjev«, ki jih podjetje zastopa, in obraz občine, s kakšnimi poslovnimi subjekti posluje oziroma to namerava ter kako podcenjevalen odnos ima do krajanov ČS Polje.

Krajani, združeni v civilni iniciativi Vevč in Zgornjega Kašlja, so že leta 2008 zbrali 477 podpisov proti umestitvi te gospodarske cone na omenjeno območje južno od ranžirne postaje, kjer so najboljša kmetijska zemljišča in gozdički. Prav tako so se za isti cilj borile v letu 2010 še združene civilne iniciative ČS Polje. Ker je v Zalogu velika industrijska cona, kjer je še dovolj prostora za umestitev logističnih, trgovskih in skladiščnih dejavnosti, so prizadeti prepričani, da ni nobene potrebe po novi na njihovih zemljiščih.

Združene civilne iniciative ČS Polje (devet jih je) so 17. februarja letos znova ostro nasprotovale umestitvi te cone v prostor. Na mestnem oddelku za urejanje prostora, kjer je bil tri dni prej informativni sestanek o predstavitvi cone, namreč ne predstavniki MOL ne predstavniki podjetja Bolt niso podali ustreznih odgovorov na vprašanja lastnikov nepremičnin.

Civilne iniciative so v sporočilu za javnost zapisale še, da ne verjamejo »zgodbi« Tomaža Boleta (Bolt, d. o. o., iz Črnuč), zastopnika lastnikov nepremičnin, češ da so podpisali namero o spremembi prostorskega načrta. Na tem območju so kmetijske površine, od katerih sta odvisna obstoj kmetij v Zgornjem Kašlju in Vevčah ter preživetje ljudi. Ob dejstvu, da se je v gospodarski coni PO 605 na severu, na območju nekdanje žage, namesto obrtne dejavnosti razvila industrijska proizvodnja plastike s podjetjem Piskar in Plastiko Andrej Mesojedec, s. p., so prepričani, da bo občina tudi tokrat izigrala krajane.

Pojasnila občine

Podpisniki občini očitajo, da pri pripravi OPPN ne upošteva številnih dejavnikov. V dopisu, ki ga je 22. maja podpisal vodja oddelka za urejanje prostora Miran Gajšek, so upoštevali le pripombe zavoda za gozdove, krajanom pa napisali, da »bodo novi objekti ublažili hrup, ki prihaja z ranžirne postaje«. Takšnega zavajajočega odgovora ne sprejemajo, saj občina ni upoštevala, da mora pridobiti mnenja številnih ministrstev. Če bi to storila, bi vedela, da namerava ministrstvo za infrastrukturo letos in prihodnje leto ob železnici postaviti protihrupne ograje. Postavitev objektov v novi gospodarski coni pa bi prinesla bistveno razširitev hrupa v okolje (zlasti v smeri hiš na robu Vevč, južno od Zaloške ceste, in v smeri hiš na vzhodu Polja). Prav tako ni upoštevano, da je v neposredni bližini skladišče naftnih derivatov. Sklicevanje, da se bo promet iz omenjene gospodarske cone navezoval na novo industrijsko cesto, ki bo izvedena nekoč v prihodnosti, če sploh bo, je zavajajoče, kajti krajani bi tako imeli skozi četrtno skupnost bistveno povečan promet tovornih vozil, posledično pa občutno višjo raven hrupa.

Kaj pa narava?

V izjavi so opozorili še na to, da imajo v tamkajšnjih gozdičkih bivalni prostor številne živali in ptice, ki so prostorsko zelo omejene (bližina reke Ljubljanice, Save, ranžirne postaje in avtoceste). S posekom bi jih prisilili, da bi začele živeti v stanovanjskih naseljih. Dvomljiva je po njihovem tudi pridobitev okoljevarstvenih dovoljenj. Zato krajani širši javnosti sporočajo, da tega ne bodo dovolili in se bodo borili z vsemi pravnimi sredstvi, da namero preprečijo.

Poleg tega so že zdaj izpostavljeni negativnim okoljskim vplivom, hrupu, vibracijam in škodljivim emisijam, ki jih povzročajo industrijska in gospodarska cona ter ranžirna postaja. Evropska zakonodaja na področju okolja in 72. člen ustave, po katerem ima vsak pravico do zdravega življenjskega okolja, po njihovem mnenju zanje ne veljata.