Stroški uporabe avtomobila se bodo za vse tipe izenačili

Ne glede na tip pogona namreč največji strošek predstavlja izguba vrednosti avtomobila.

Objavljeno
03. december 2016 12.28
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - Analiza stroškov uporabe avtomobila z različnimi pogoni v naslednjih 10 do 15 letih je pokazala, da bo že čez pet let iz stroškovnega vidika vseeno, ali bo motor v avtomobilu bencinski, dizelski, hibridni ali električni, ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije. Ne glede na tip pogona namreč največji strošek predstavlja izguba vrednosti avtomobila, analiza pa sicer ne upošteva morebitnih spodbud za nakup avtomobilov z manj izpusti na državni ali lokalniravni.

Zveza potrošnikov je zapisala, da je analiza povsem nevtralna in ne upošteva nikakršnih spodbud ali drugih netržnih elementov. Njena osnova pa so vendarle predvidevanja, da bo EU sprejela nov paket ukrepov za zmanjšanje izpustov tudi po letu 2021.

Pri nastajanju analize so sodelovali strokovnjaki iz najrazličnejših področij - od okoljevarstvenih in potrošniških organizacij do avtomobilske organizacije FIA in ostalih organizacijah, ki so povezane z najemom, servisiranjem in lastništvom avtomobila.

Pri tem so stroške avtomobila izračunavali od spodaj navzgor - osnovni šasiji so dodali strošek pogonskega sklopa, prostora za shranjevanje energije, dodatne stroške prenosa, stroške, ki jih bodo morali proizvajalci upoštevati zaradi povečevanja učinkovitosti in tudi prodajne marže.

Ne glede na tip pogona največji strošek predstavlja izguba vrednosti, zaradi česar bodo z novimi tehnologijami najbolj privarčevali kupci rabljenih avtomobilov. Zato bo strošek uporabe električnega avtomobila skozi njegovo celotno življenjsko dobo, ki je 16 let, že pri avtomobilih, kupljenih po letu 2020, nižji od stroška avtomobilov z bencinskim, a tudi dizelskim pogonom.

Za kupce novih avtomobilov se bo strošek uporabe električnega avtomobila s tistim pri avtomobilih s klasičnim pogonom izenačil v letu 2024.

Z ustreznimi ukrepi na ravni EU, ki želi izpuste na področju transporta do leta 2050 v primerjavi z letom 1990 zmanjšati za 60 odstotkov, bodo v času uporabe privarčevali tudi potrošniki, ki se bodo odločili za nakup avtomobilov z bencinskim ali dizelskim motorjem. V primerjavi z avtomobilom, kupljenim v letu 2015, naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4400 do 9400 evrov prihranka.

»Analiza in poročilo sta zelo dobra novica za potrošnike, ki bodo lahko sami izbirali, katera tehnologija bo poganjala njihove prihodnje avtomobile,« je dejal Boštjan Okorn iz zveze, ki je tudi sodeloval pri pripravi analize.

»Hkrati smo ugotovili, da bodo avtomobili v bližnji prihodnosti bistveno manj onesnaževali zrak, a bo to potrošnikom obenem prineslo tudi nižje stroške uporabe. Še toliko bolj tistim, ki se odločajo za nakup rabljenih avtomobilov, kar je pomembno tudi za slovenske potrošnike,« je dodal.