Terapija za možgane, srce in dušo

Življenje je eno, zato moramo uživati, to pa je mogoče le, če smo zdravi in aktivni.

Objavljeno
27. junij 2017 18.47
vvo morje
Lan Plahuta, 8. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela Koper
Lan Plahuta, 8. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela Koper
Zdrav življenjski slog je način življenja posameznika. Z njim skrbimo za svoje zdravje, telo, ožilje, zdravo prehrano, dovolj gibanja, pravo količino počitka in sprostitev. Zdravje bi moralo biti največja vrednota v življenju, saj nam daje srečo, zadovoljstvo ter omogoča, da uresničujemo svoje sanje in cilje. Žal se tega zavedamo šele, ko resno zbolimo.

Če želimo biti zdravi, se moramo najprej spoštovati, ne smemo se zanemarjati in se o zdravju moramo tudi kaj naučiti. Skrb za zdravje je življenjska skrb, ki se začne že ob rojstvu. Ne glede na starost ali raven telesne pripravljenosti obstaja veliko načinov, da začnete zdravo živeti. Pomembna je odločitev, da želite biti zdravi. Naredite si načrt in poskrbite, da načrtovane aktivnosti začnete ponavljati. Samo 21 dni je potrebnih, da vam aktivnosti preidejo v navado. Pomembno je, da načrt ni zastavljen prezahtevno. Bolje je, da intenzivnost postopoma dvignete. Moj predlog načrta zdravega življenjskega sloga lahko izpolnijo tudi tisti, ki se jim je do zdaj gibanje zdelo prezahtevna naloga.

Začnite s telesnimi aktivnostmi, vsaj eno uro na dan. Za to je najbolje, da izberete hojo, tek ali kolesarjenje na svežem zraku, saj bo to zelo blagodejno vplivalo tudi na možgane in srce. Če vam čas tega ne dopušča, je dovolj, da se gibate. Naredite vsaj 10.000 korakov na dan. Kako? V službi uporabljajte stopnice in ne dvigala, sprehodite se do sosednje pisarne, namesto da zavrtite telefon, pojdite v službo peš ali s kolesom, parkirajte avtomobil na bolj oddaljenem parkirišču, pojdite v trgovino peš in podobno.

Jejte dovolj in zdravo hrano. Jejte 5- do 6-krat na dan. Zmanjšajte količino glavnih obrokov in na jedilniku imejte hrano različnih barv. Jejte veliko sadja, zelenjave, beljakovinske hrane ter manj ogljikovih hidratov in maščob. Pomembno je, da niste nikoli lačni in da prebavni organi neprestano delujejo z zmernim tempom. S tem boste uredili tudi vašo prebavo, ki je zelo pomembna za zdravje. Omislite si svoj mali vrtiček. Ta je lahko kar v koritu na balkonu.

Popijte vsaj dva litra čiste vode na dan. Pri večji telesni aktivnosti lahko spijete tudi tri litre vode in ji dodate kakšen izotonični napitek. Ne pijte alkoholnih pijač in ne uživajte prepovedanih drog. Izogibajte se stresu in vse svoje naloge opravite odgovorno in hitro. Ne odlašajte z njimi, naredite jih takoj. Tako vam bo ostalo več časa za druženje s prijatelji, za ogled kakšnega dobrega filma in gledališke predstave, branje zanimivih knjig, poslušanje glasbe, ogled tekme, obisk kakšnega poučnega seminarja. Vse to je terapija za možgane, srce in dušo. Spite vsaj osem ur na dan in pojdite v posteljo pred polnočjo.

Razmišljajte pozitivno, bodite nasmejani, pomagajte ljudem, ki so pomoči potrebni. Tako boste zadovoljni, imeli boste dober občutek. Življenje je eno samo, zato ga moramo uživati. Uživamo ga lahko samo, če smo zdravi in aktivni. Če smo zdravi, nimamo pravih razlogov, da ne bi bili srečni, zadovoljni in uspešni. Če smo srečni, s tem osrečujemo tudi druge.