Tkanine in gume v morjih

Največ mikroplastike pride iz pranja tekstila in obrabe gum.

Objavljeno
23. februar 2017 17.32
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Nevidni delci plastike iz tekstila in gum so glavni vir onesnaženja morij, ugotavlja IUCN (Mednarodna zveza za varstvo narave). V novem poročilu so odkrivali primarne vire mikroplastike v morjih, med katere spadajo avtomobilske gume, sintetična oblačila, prevleke plovil, oznake cest, kozmetika, plastični peleti in prah iz mest.

Med 15 in 31 odstotkov od 9,5 milijona ton plastike, ki vsako leto konča v morjih, je že prej v obliki mikroplastike. Od te dve tretjini prideta iz pranja sintetičnih oblačil in obrabe gum med vožnjo. »Naše vsakodnevne dejavnosti, kot sta pranje oblačil in vožnja z avtom, pomembno prispevajo k onesnaženju oceanov, kar ima lahko katastrofalne posledice za biotsko raznovrstnost in naše zdravje,« pravi generalna direktorica IUCN Inger Andersen in dodaja, da je treba urediti še kaj več kot zgolj gospodarjenje z odpadki.

Plastika nas obkroža povsod. Foto Inštitut za vode

V razvitih državah so namreč viri primarne mikroplastike večji onesnaževalci morja kot plastični odpadki. Tekstil je prvi vir v Aziji, gume pa v obeh Amerikah, Evropi in srednji Aziji. »Izsledki poročila bi morali pomembno vplivati na svetovno strategijo zmanjševanja onesnaženja morij s plastiko, ki se zdaj osredotoča na zmanjšanje količine plastičnih odpadkov,« pravi Joao de Sousa iz IUCN.

Dodaja, da bi nova strategija morala vsebovati tudi standarde za oblikovanje izdelkov in infrastrukturo ter priporočila za obnašanje potrošnikov. Sintetična oblačila bi morala pri pranju izgubljati manj vlaken, potrošniki pa bi lahko izbrali naravna vlakna namesto sintetičnih. Pozivi za prepoved uporabe pilingov v kozmetiki so dobrodošli, vendar predstavljajo le dva odstotka primarne mikroplastike.