Trikrat pozitivno, v četrto spet opomin

Evropska komisija ustavila tri okoljske postopke proti Sloveniji, glede LC in voda, enega odprla na novo.

Objavljeno
23. februar 2017 18.31
Panorama
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje - Trije zaprti in en na novo odprti postopek - se glasi zadnja okoljska bilanca Evropske komisije (EK) v zvezi s Slovenijo. EK je zaprla postopke proti naši državi v primeru trboveljskega Lafarge Cementa (LC), vodne politike in varstva podzemnih voda pred onesnaženjem. Nov opomin smo prejeli, ker ne izpolnjujemo obveznosti iz direktive o čiščenju komunalne odpadne vode.

Uradni opomin v primeru LC je Slovenija prejela oktobra 2012, ker ni izvršila sodbe evropskega sodišča in ni pravočasno izdala dovoljenja industrijskemu obratu v skladu z direktivo IPPC o celovitem preprečevanju onesnaženja. Leta 2015 je EK našo državo ponovno predala sodišču EU z grožnjo 9000 evrov kazni na dan, dokler obveznosti ne bodo izpolnjene, in 1,6 milijona evrov pavšalne kazni, ker »veliki cementarni« še ni izdala okoljskega dovoljenja (OVD), tovarna pa je še kar obratovala.

Po pol leta je EK ugotovila napredek in začasno odložila vložitev tožbe. LC je na podlagi sodbe upravnega sodišča brez okoljskega dovoljenja od avgusta 2014, ne obratuje pa od avgusta 2015. Šele takrat, po grožnji iz Evrope, so jo namreč inšpektorji ustavili. LC od takrat vztraja pri OVD za novo napravo oziroma za uporabo petrolkoksa kot goriva, ki ga je nezakonito uporabljal enajst let, in za proizvodnjo 1250 ton klinkerja dnevno. Sežig odpadkov, ki jih je nezakonito kuril dve leti, je LC v aktualnem postopku opustil.

Druga dva opomina, na področju vodne politike in podzemnih vod, je EK zaprla, ker je Slovenija obe evropski direktivi v svoj pravni red prenesla novembra lani.

Še zmeraj pa ne izpolnjujemo obveznosti glede odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode: premalo je priključkov na javno kanalizacijsko omrežje in čistilne naprave. Roki so potekli v 2008 in 2010. O razlogih za zamudo bo treba EK poročati do aprila.