Trump želi imena vseh, ki so se ukvarjali z okoljem pod Obamo

Peticija proti izpostavljanju posameznih raziskovalcev, katerih delo bi lahko bilo v neskladju s političnimi cilji nove administracije.

Objavljeno
10. december 2016 14.54
President-elect Donald Trump gives his acceptance speech during his election night rally, Wednesday, Nov. 9, 2016, in New York. (AP Photo/John Locher)
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Washington - Prehodna ekipa novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je ameriškemu ministrstvu za energijo poslala 74 vprašanj. Med drugim želi imena vseh tistih, ki so se v administraciji Trumpovega predhodnika Baracka Obame ukvarjali s podnebnimi spremembami, poroča časnik Washington Post.

Po njihovih besedah želi Trumpova ekipa seznam vseh zaposlenih in pogodbenih sodelavcev, ki so sodelovali v mednarodnih podnebnih pogajanjih v zadnjih petih letih, pa tudi tistih, ki so vodili domača prizadevanja za zmanjšanje ogljičnega odtisa države. Zanima jih tudi, kateri programi znotraj ministrstva so ključni za uresničevanje ciljev podnebne strategije Baracka Obame.

Trump je pred izvolitvijo podnebne spremembe označil za potegavščino in napovedal umik ZDA iz novega globalnega podnebnega dogovora, pariškega sporazuma.

Poslana vprašanja je sicer vir na ministrstvu za Washington Post označil kot zelo vsiljiva in napovedal, da se bodo z njimi ukvarjali pravniki. Mnoge namreč skrbi, da se želi Trumpova administracija znebiti vseh, ki so pomagali uresničevati politike Obame.

Washington Post izpostavlja, da je v zahtevi Trumpove administracije nenavadno, da terja imena toliko posameznih znanstvenikov in strokovnjakov, pa tudi da prihaja že v prehodnem obdobju. To bi lahko nakazovalo še hujšo politizacijo področja po uradnem imenovanju.

Več tisoč znanstvenikov je v zadnjih tednih podpisalo peticije, ki Trumpa in njegovo ekipo pozivajo k spoštovanju njihove integritete. Želijo tudi, da se bodoči predsednik vzdrži izpostavljanja posameznih raziskovalcev, katerih delo bi lahko bilo v neskladju s političnimi cilji nove administracije.