Tudi jeseni še dovolj osončenosti

V vzhodnem koncu Slovenije bodo s sončnimi elektrarnami proizvedli največ elektrike.

Objavljeno
22. september 2016 20.09
tlo vojnik
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Poletja je konec, kar pa še ne pomeni, da sončne elektrarne ne bodo delale. Ta konec tedna bo ponekod sonca dovolj za potrebe dveh povprečnih gospodinjstev. Največ elektrike iz sonca bodo tokrat imeli v Prekmurju.

Po napovedi EnergizAir bo danes najbolj obsijano Prekmurje. Štirikilovatna sončna elektrarna v Murski Soboti bo proizvedla 18,4 kilovatne ure (kWh) elektrike, kar bo dovolj za vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih gospodinjskih aparatov. Podobno bo v Mariboru, kjer bo sonce pokrilo 162 potreb povprečnega gospodinjstva po elektriki. Po podatkih Slovenskega e-foruma povprečno gospodinjstvo v Sloveniji na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Na Dolenjskem bo sončna elektrarna proizvedla 17,4 kWh elektrike, kar pomeni, da bodo nanj lahko priklopili vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih gospodinjskih aparatov in televizorja. V Lescah bo sonce pokrilo 158 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva, v Ljubljani pa 155. Na Obali bo proizvodnja dosegla 16,3 kWh, kar bo dovolj za vse naprave povprečnega gospodinjstva ter velike gospodinjske aparate, razsvetljavo in stanje pripravljenosti.

 



Jutri bo večina sončnih elektrarn, razen prekmurskih, proizvedla manj elektrike. Tako bo v Murski Soboti 18,3 kWh pokrilo 168 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva. Tudi jutri bo drugi Maribor, s 16,3 kWh, kar bo napajalo vse naprave povprečnega gospodinjstva ter velike gospodinjske aparate, razsvetljavo in stanje pripravljenosti. Sledilo bo Novo mesto s 15,5 kWh, kar je dovolj za 142 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva. V Lescah bo proizvodnja dosegla 15,2 kWh, kar bo dovolj za vse naprave povprečnega gospodinjstva ter velike gospodinjske aparate in stanje pripravljenosti. V Ljubljani bo na sonce mogoče »priklopiti« vse naprave povprečnega gospodinjstva in velike gospodinjske aparate, elektrike pa bo za 134 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva. V Novi Gorici in Portorožu bodo sončne elektrarne proizvedle najmanj elektrike, le za 114 oziroma 112 odstotkov potreb. Vsa gospodinjstva bodo danes in jutri lahko segrevala 80-litrski zalogovnik vode, za večje bo sončne toplote premalo.