Upravljanje voda približati ljudem

Slovenija se je naučila veliko, vendar poplavne varnosti ni mogoče zagotoviti čez noč.

Objavljeno
29. oktober 2015 18.03
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – Poplavno ogroženost je treba obvladovati bolj preventivno, bolj redno vzdrževati vodotoke in treba bo temeljito reorganizirati sistem upravljanja voda. To so nauki, ki se jih je ministrstvo za okolje in prostor naučilo iz številnih poplav.

»Slovenija se je iz številnih poplavnih dogodkov leta 2014 (trije poplavni dogodki konec leta 2014 in poplave v oziroma kombinaciji z žledom na začetku leta 2014), ki so samo lani povzročili za približno 250 milijonov evrov škode brez davka, naučila marsikaj. Med temi nauki je to, da je treba začeti obvladovati poplavno ogroženost predvsem bolj izvedbeno in bolj preventivno, manj sanacijsko, da je treba aktivneje investicijsko in redno vzdrževati vodotoke ter da je treba reorganizirati celoten sistem upravljanja voda v Sloveniji ter ga predvsem v upravnem delu približati terenu, porečju oziroma ljudem in gospodarstvu. V neprimerno urejenemu sistemu upravljanja je letos na osmih vodarskih izpostavah Agencije za okolje (skupaj z ljubljansko) delovalo samo 40 do 50 ljudi,« pravijo na ministrstvu za okolje in prostor.

Prvi izvedbeni korak je bil priprava akcijskega načrta interventnih aktivnosti zaradi poplav, v okviru katerega so z nujnimi aktivnostmi na slovenskih vodotokih, vrednimi približno 12 milijonov evrov, preprečili, da bi bila ob ponovitvi poplav podobne intenzitete in dosega na istih mestih še večja škoda. »Prav ob napovedanih ujmah sredi oktobra se je izkazalo, da je usmeritev več kot prava, saj kljub zelo neprijetnim napovedim poplav večjih razsežnosti, razen na nekaj zelo znanih žariščih, nikjer ni bilo,« ugotavljajo na MOP.

Na MOP so poleg tega krepko pospešili tudi druge aktivnosti izvedbe številnih gradbenih in negradbenih protipoplavnih ukrepov povsod po Sloveniji (na porečju Selške Sore, Gradaščice, Savinje, Drave in drugod), razvili več prognostičnih sistemov, združili prej razpršene evidence na enem mestu (eVode in Atlas voda) ter začeli dejavno ozaveščati ljudi, ki živijo na poplavno ogroženih območjih, o tem, kaj morajo storiti za samozaščito in pripravljenost, ko začne poplavljati.

Letos septembra pa so izvedli tudi reorganizacijo sistema upravljanja voda, ustanovili so direkcija za vode, ki bo s svojo predvsem regionalno/porečno in izvedbeno organiziranostjo združila v okviru osmih območij/porečij na enem mestu skoraj vse izvedbene aktivnosti upravljanja voda.