V Avstraliji zagnali dve največji sončni elektrarni

Več kot dva milijona sončnih panelov bo proizvedlo v povprečju 360.000 megavatnih ur obnovljive energije letno.

Objavljeno
24. januar 2016 10.21
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Sydney - V Avstraliji sta v teh dneh začeli proizvajati električno energijo največji sončni elektrarni v državi. Več kot dva milijona sončnih panelov bo proizvedlo v povprečju 360.000 MWh obnovljive energije letno, kar po podatkih Agencije za obnovljive vire energije zadošča za oskrbovanje z elektriko več kot 50.000 gospodinjstev.

Sočni elektrarni so gradili energetski velikan AGL ter proizvajalca sončnih panelov First Solar in New South Wales. Agencija za obnovljive vire energije je projekt podprla s 166,7 milijona avstralskih dolarjev (105 milijonov evrov), vlada Novega južnega Walesa pa 64,9 milijona avstralskih dolarjev (41 milijonov evrov).

Gre za največjo in drugo največjo sončno elektrarno v Avstraliji. Obe skupaj se raztezata na približno 390 hektarjih površine, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

»V prihodnosti bo ta zgodovinski dosežek označeval trenutek, ko so velike sončne elektrarne začele prevzemati vlogo največjega dobavitelja električne energije v Avstraliji,« je izvršni direktor agencije Ian Kay dejal na otvoritveni slovesnosti.

Sončni elektrarni bosta zmanjšali izpuste toplogrednih plinov za približno 300.000 ton ogljikovega dioksida letno, kar ustreza 82.000 avtomobilom na cesti, so izračunali v agenciji.

Čeprav je Avstralija močno odvisna od energije, pridobljene iz premoga, pa je prejšnji mesec na okoljski konferenci ZN v Parizu podpisala zavezo, da bo zmanjšala izpuste ogljikovega dioksida in omejila segrevanje ozračja za dve stopinji C.