V Londonu obdavčitve za vozila, registrirana pred 2006

Lastniki vozil bodo obremenjeni z novo dajatvijo za okolje. Za vstop v mesto bo treba plačati 25 evrov na dan.

Objavljeno
21. februar 2017 11.21
reu/BRITAIN-LONDON/PROPERTY
N. Č.
N. Č.

»Nepredstavljivo je, da živimo v mestu, kjer imamo zrak tako onesnažen, da veliko naših otrok odrašča s pljučnimi boleznimi. Če zdaj ne bomo naredili bistvenega preskoka, nam tudi v prihodnje ne bo uspelo zaščititi zdravja naših otrok,« je povedal londonski župan Sadiq Khanin in napovedal dodaten davek na vozila.

Od 23. oktobra dalje bodo novo dajatev v višini 11,7 evra (deset funtov) morali plačati lastniki vozil, ki so na bencinski in dizelski pogon, registrirana pa so bila pred letom 2006, kar pomeni, da ne izpolnjujejo evropskega standarda Euro 4.

Župan Khanin je tudi naznanil, da bodo prek spletnega sistema, ki bo objavljen na strani Transport for London, preverjali, ali vozila spadajo v kategorijo, ki z ogljikovim dioksidom najbolj onesnažujejo zrak.

Že zdaj morajo vsa vozila, ki vstopijo v središče Londona, plačevati po 13,53 evra (11,50 funta) na dan. To dajatev so uvedli leta 2003, da bi razbremenili ceste v središču mesta. Od letos dalje pa bo treba za vstop v mesto od 7. ure do 18. ure od ponedeljka do petka doplačati še 11,7 evra, kar pomeni skupaj približno 25 evrov na dan.

Londonski župan je novo dajatev napovedal po tem, ko je evropska komisija 15. februarja opozorila pet držav, med njimi tudi Veliko Britanijo, da jih bo tožila, če ne bodo nemudoma zmanjšali onesnaženja, ki ga povzročajo avtomobilski izpusti. Khanin je napovedal, da zato v prihodnje tudi ne bodo več kupovali avtobusov na dizelski pogon, do leta 2018 pa bodo uvedli območje zmanjšanega onesnaženja.

Župan je za BBC povedal, da na leto umre več kot 9000 Londončanov zaradi slabe kakovosti zraka. Po izračunih evropske komisije pa so bile »stalno visoke« ravni dušikovega dioksida vzrok za 70.000 prezgodnjih smrti v Evropi v letu 2013.