V najbolj hladnem dnevu bo največ sonca

Sončne elektrarne bodo v teh dneh s proizvodnjo elektrike večinoma pokrile vse potrebe gospodinjstev.

Objavljeno
05. januar 2017 13.04
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana − Konec dneva bodo lastniki štirikilovatnih sončnih elektrarn v Lescah, Ljubljani, Novem mestu in Portorožu ugotovili, da za napajanje vseh naprav, ki jih uporablja štiričlansko gospodinjstvo, niso potrebovali zunanje povezave na električno omrežje.

Malo bo danes zmanjkalo sončni elektrarni v Mariboru (90 odstotkov potreb), še malo več elektrarni v Murski Soboti (87 odstotkov potreb), največ pa elektrarni v Novi Gorici (67 odstotkov potreb).

V petek povprečno že presežek

Že jutri bo bolje, sončne elektrarne bodo v povprečju proizvajale več elektrike, kot je potrebujejo gospodinjstva (108 odstotkov potreb). Največ elektrike bo po napovedi EnergizAIR proizvedla sončna elektrarna v Lescah. S 14,8 kilovatne ure (kWh) elektrike bo pokrila kar 136 odstotkov porabe povprečnega slovenskega gospodinjstva. To na dan po podatkih Slovenskega e-foruma porabi 10,85 kWh.

Druga bo sončna elektrarna v Novem mestu s 13,5 kWh (124 odstotkov potreb), tretja bo elektrarna v Portorožu z 12,9 kWh (119 odstotkov potreb), četrta elektrarna v Ljubljani z 12,4 kWh (114 odstotkov potreb), peta bo elektrarna v Mariboru z 9,9 kWh (91 odstotkov potreb), šesta pa elektrarna v Novi Gorici z 9,7 kWh (89 odstotkov potreb).

Najmanj elektrike bo jutri proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. Z 9,1 kWh bo pokrila 83 odstotkov potreb gospodinjstva. Zelene elektrike bo zmanjkalo za pralni in pomivalni stroj ter zamrzovalnik.

 

 

V soboto povsod dovolj elektrike

Največ elektrike bo v soboto po napovedi spet proizvedla sončna elektrarna v Lescah. S 16,2 kWh bo pokrila potrebe poldrugega gospodinjstva.

Druga bo s proizvodnjo 15,2 kWh elektrarna v Novem mestu (140 odstotkov potreb), tretja bo s 14,3 kWh elektrarna v Portorožu (131 odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Ljubljani s 14,1 kWh (129 odstotkov potreb), peta elektrarna v Mariboru s 13,5 kWh (124 odstotkov potreb), šesta pa bo elektrarna v Murski Soboti s 13,2 kWh (122 odstotkov potreb).

Sončnih elektrarn je čedalje več. Foto Borut Tavčar/Delo

Najmanj elektrike bo v soboto proizvedla sončna elektrarna v Novi Gorici. Z 12,7 kWh bo pokrila 116 odstotkov potreb. Elektrike bo torej dovolj za vse potrebe gospodinjstva, ostalo pa je bo še za dodaten pralni in pomivalni stroj ter za razsvetljavo.

Zunaj hladno, notri toplo

Vsi šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji v Sloveniji bodo po napovedi že danes lahko segreli vsaj 80-litrski bojler vode. Jutri bo sončnega obsevanja še več, kolektorji bodo v Lescah, Novem mestu in v Portorožu lahko segreli že 140-litrski bojler vode. V soboto bodo sončni zbiralniki sprejeli dovolj sončnega sevanja, da bodo po napovedi lahko povsod segreli 140-litrski bojler vode.

Pri tem je pomembno, da s sončnim segrevanjem 80 litrov vode na dan prihranite 0,6 litra kurilnega olja, 0,6 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov. Že s segrevanjem 140-litrskega bojlerja pa prihranite 1,1 litra olja, en kubični meter plina, 8,3 kWh elektrike ali 1,9 kilograma peletov.