V sedmih letih v gorah nabrali 28 ton smeti

Ozaveščenost planincev narašča, letos v gorah »le« še tona smeti.

Objavljeno
08. oktober 2016 13.23
Velika planina, 29. september 2016 [Velika planina,krave,planšarija,pohodniki,izleti,gore]
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Pokljuka - S čiščenjem Pokljuke se bo danes zaključila letošnja sezona akcije očistimo naše gore, v sedmih letih so gora očistili že 28 ton smeti.

Akcija nagovarja pohodnike, da odpadke odnesejo nazaj v dolino in jih odložijo v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov. Kot pojasnjujejo v Zavarovalnici Triglav, ki organizira akcijo, v zadnjih letih opažajo, da se osveščenost planincev izboljšuje.

Pohodniki in podporniki akcije so v tem letu na nekaterih skupinskih čiščenjih sicer še vedno nabrali zelo veliko smeti, medtem ko drugje smeti skoraj ni bilo. Tak primer je na Šmohorju nad Laškim, kjer so avgusta nabrali zgolj nekaj več kot kilogram smeti.

V sedmih letih so planinci skupaj očistili naravo za kar več kot 28 ton smeti, od tega samo letos za več kot eno tono. V okviru akcije je letos biorazgradljive vrečke prejelo več kot 75 planinskih koč in zgornjih postaj žičnic.

Ne puščajte ogorkov v naravi

Ker ozaveščenost planincev narašča, zdaj večjo pozornost posvečajo tudi drugim temam, kot sta gorski bonton in varnost v gorah. Tako apelirajo na kadilce, da cigaretnih ogorkov ne puščajo v naravi, saj so škodljivi za živali in mlajše otroke, ki naravo raziskujejo.

V okviru akcije so se povezali tudi z Gorsko reševalno zvezo Slovenije, s katero so od lanske jesen organizirali več kot 50 delavnic Otroci se učijo pomagati v gorah. V prvi polovici letošnjega leta je nastala tudi brezplačna mobilna aplikacija Gorski vodnik, ki planincem pomaga pri načrtovanju in izvedbi gorskih poti.

Pohodnikom je poleg tega na voljo interaktivna spletna stran, na kateri je bilo v zadnjem letu objavljenih 22 novih predlogov za družinske izlete. Za otroke na različnih lokacijah v hribih postavljajo pustolovsko in didaktično igro geolov, v kateri najmlajši iščejo skriti zaklad. Pomemben motivator otrok pa je tudi Kuža Pazi, ki spremlja njihove akcije.

Tudi letos so združili moči z akcijo Otroci Triglava. V tem sodelovanju sta zrasli novi otroški igrišči pod koroškim Košenjakom in na idrijski Hleviški planini. V sedmih letih je akcija Očistimo naše gore pridobila več kot 35.000 ambasadorjev, ki na družabnih omrežjih aktivno soustvarjajo skupnost ljubiteljev čistih planin.

Zaključek letošnje akcije bo danes, ko bodo udeleženci v družbi slovenske biatlonske reprezentance očistili pokljuško planoto. Dogodku se bodo pridružili tudi oskrbniki planinskih koč, ki bodo tekmovali za naziv najboljše planinske sladice.