V sivi jeseni ni veliko elektrike

Danes nobena sončna elektrarna ne po pokrila potreb po elektriki.

Objavljeno
06. oktober 2016 19.11
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – V soboto bo več sonca, sončna elektrarna v Murski Soboti bo s proizvodnjo elektrike celo pokrila vse potrebe štiričlanskega gospodinjstva. Tudi v drugih krajih bo proizvodnja v povprečju večja kot v petek.

Največ elektrike bo danes po napovedi EnergizAIR proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Portorožu. S 8,5 kilovatne ure (kWh) bo pokrila 78 odstotkov potreb, elektrike ne bo dovolj za hladilnik, pralni stroj in razsvetljavo. Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Druga bo elektrarna v Murski Soboti s 7,8 kWh (71 odstotkov potreb), tretje mesto si bosta delila Lesce in Nova Gorica s 6,9 kWh (63 odstotkov potreb), peta pa bo elektrarna v Ljubljani s 5,6 kWh (51 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bosta proizvedli elektrarni v Mariboru in Novem mestu. S 5,3 kWh bosta pokrili le 49 odstotkov potreb gospodinjstev.

 

 

V soboto bo največ elektrike proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. Z 12,2 kWh bo pokrila 112 odstotkov potreb. Druga bo elektrarna v Mariboru s 9,4 kWh (86 odstotkov potreb), tretja elektrarna v Novem mestu z 8,8 kWh (81 odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Ljubljani z osmimi kWh (74 odstotkov potreb), peta pa elektrarna v Lescah s 7,8 kWh (71 odstotkov potreb). Zadnje mesto si bosta spet delili dve elektrarni, v Novi Gorici in Portorožu. Proizvedli bosta le po 7,6 kWh elektrike in tako lahko pokrili le 69 odstotkov potreb gospodinjstev.

Toplota ugaša

Danes bodo šest kvadratnih metrov veliki sončni zbiralniki še brez težav segreli 80-litrske bojlerje vode, v Lescah, Novi Gorici, Novem mestu in Portorožu tudi 140-litrske bojlerje. V soboto bo malo slabše, 140-litrske bojlerje bodo lahko segreli le v Lescah, Murski Soboti.

Za 200-litrske bojlerje ne bo dovolj toplote niti v petek niti v soboto. Vendar že segrevanje 80 litrov vode s soncem prihrani na dan 0,6 litra kurilnega olja, 0,6 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov.