V soboto prava sončna kopel

Danes bo bolj malo sončne elektrike, jutri pa za vse potrebe in še več.

Objavljeno
23. februar 2017 16.49
mfa_os sticna
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Po napovedi EnergizAIR bodo sončne elektrarne v Sloveniji danes v povprečju pokrile slabih 35 odstotkov potreb gospodinjstev. V soboto bo bistveno bolje, elektrarne bodo proizvedle dovolj elektrike za slabih 129 odstotkov potreb.

Največ elektrike bo po napovedi danes proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Lescah. S 4,8 kilovatne ure (kWh) bo pokrila 44 odstotkov potreb povprečnega štiričlanskega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Drugo mesto si bosta delili elektrarni v Murski Soboti in Novi Gorici s štirimi kWh (36 odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Ljubljani s 3,8 kWh (34 odstotkov potreb), peto mesto pa si bosta delili elektrarni v Mariboru in Portorožu s 3,6 kWh (33 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu. S tremi kWh bo pokrila 27 odstotkov potreb oziroma napajala hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo.

 

 

V soboto bo največ elektrike proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. S kar 16,3 kWh bo pokrila 150 odstotkov potreb, kar pomeni, da bo poleg vseh naprav gospodinjstva napajala še dodatne velike gospodinjske aparate, razsvetljavo in stanje pripravljenosti. Druga bo elektrarna v Portorožu s 15,8 kWh (146 odstotkov potreb), tretja sončna elektrarna v Novi Gorici s 15 kWh (138 odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Lescah s 14,3 kWh (131 odstotkov potreb), peta elektrarna v Mariboru s 13,7 kWh (126 odstotkov potreb), šesta pa elektrarna v Ljubljani z 11,2 kWh (109 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo v soboto proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu. Z 11,1 kWh bo napajala vse naprave gospodinjstva oziroma 102 odstotka potreb.

Toplota narašča

Že danes bodo vsi po šest kvadratnih metrov veliki sončni zbiralniki lahko segreli bojler z 80 litri vode. V soboto pa bodo vsi lahko segreli še 140-litrski bojler vode in prihranili dober liter olja ali drugih energentov. Ne bo veliko manjkalo niti do segretja 200-litrskega bojlerja vode.