V tednu od tretjinske do dvojne proizvodnje

Po mokrih neurjih se je nebo zjasnilo, sončne elektrarne spet delajo s polno močjo.

Objavljeno
26. junij 2015 13.12
Vreme, dež, kolesarji, dežniki, pelerine
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Po deževnem torku, ko so tako sončne elektrarne kot sončni kolektorji proizvajali manj elektrike in toplote za vse potrebe, se je sonce vrnilo in zelene energije je tudi danes več od potreb, ki jih imajo povprečna gospodinjstva s sončno elektrarno.

Po dogovoru s Slovenskim E-forumom v Zelenem Delu, kmalu pa tudi vsak dan na spletni strani www.delo.si, objavljamo podatke o tem, kolikšen delež potreb po električni energiji oziroma topli vodi bi lahko v preteklem dnevu in tednu pokrilo povprečno slovensko gospodinjstvo, če bi imelo doma sončno elektrarno oziroma solarni termalni sistem. Kot novost objavljamo tudi podatke o tridnevnih napovedih potenciala sončne energije – koliko električne energije oziroma tople vode bi lahko proizvedli oziroma pridobili s temi napravami za današnji dan, za jutri in pojutrišnjem. Zaradi praznika so ta teden napovedi bolj skope, veljajo le za danes.

Primorska manj sončna

Tako bo štirikilovatna sončna elektrarna v Lescah danes predvidoma proizvedla 20,6 kilovatne ure (kWh) elektrike, kar je dovolj za napajanje vseh naprav dveh gospodinjstev, razen štedilnika in malih gospodinjskih aparatov. Povprečno gospodinjstvo namreč porabi 10,85 kWh. V Ljubljani bo enaka sončna elektrarna proizvedla 21,20 kWh, kar zadošča za 195 odstotkov porabe gospodinjstva oziroma za dve gospodinjstvi, če ne uporabljata štedilnika. V Mariboru bo elektrarna proizvedla 20 kWh, kar je dovolj za vse naprave dveh gospodinjstev, razen hladilnika, računalnika in štedilnika.

V Murski Soboti bo elektrarna s 20,3 kWh pokrila 187 odstotkov potreb gospodinjstva, v Novi Gorici, kjer bo sonca najmanj, pa 171 odstotkov potreb s 18,6 kWh. V Novem mestu bo sončna elektrarna proizvedla 20,6 kWh, kar bo zadoščalo za 190 odstotkov potreb gospodinjstva po elektriki. V Portorožu bo spet slabše, s proizvodnjo 19,7 kWh bo sončna elektrarna pokrila 181 odstotkov potreb gospodinjstva oziroma vse naprave dveh gospodinjstev, le brez razsvetljave, pralnega stroja in štedilnika.

Na deževni torek so sončne elektrarne zadovoljile do 69 odstotkov potreb (Portorož). Večinoma je bila proizvodnja nižja, pod 30 odstotkov potreb.

Toplote bo spet dovolj

V vseh krajih bo dovolj sončne energije za porabo tako 80 kot 140 ali 200 litrov tople vode. Pri tem bi vsa gospodinjstva za segrevanje enake količine vode prihranila med 0,6 in 1,5 litra kurilnega olja, med 0,6 in 1,4 kubičnega metra zemeljskega plina ali med 4,7 in 11,8 kWh električne energije ali 1,1 do 2,7 kilograma peletov. Tedenska proizvodnja preteklega tedna je bila precej slabša. V torek so sončni kolektorji proizvedli do sto litrov tople vode.