V ZDA načelna odobritev preizkusov z genetsko modificiranimi komarji

Genetsko modificiran komar pomembno zmanjša življenjsko dobo komarja. Z njim bi omejili širjenje virusa zika.

Objavljeno
12. marec 2016 14.03
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v petek načelno odobrila izvedbo terenskih preizkusov z genetsko modificiranimi komarji, s katerimi bi radi omejili širjenje virusa zika in drugih nalezljivih bolezni. Po njihovih ocenah takšni komarji naj ne bi predstavljali nevarnosti za ljudi, živali ali okolje.

Dokončno zeleno luč bo sicer FDA prižgala šele po javni razpravi in posvetovanjih z drugimi deležniki, kar lahko po poročanju francoske tiskovne agencije AFP traja še nekaj mesecev.

Genetsko modificiran komar Aedes aegypi, ki ga je razvilo britansko podjetje Oxitec, vsebuje gen, ki pomembno zmanjša življenjsko dobo komarja, njegovi potomci pa poginejo še pred zrelostjo. Tako želijo zmanjšati številčnost komarjev, ki prenašajo nevarne bolezni, kot so na primer zika, denga in virus zahodnega Nila.

Učinek genetsko modificiranih komarjev so že preizkusili na majhnih vzorcih v Braziliji in še nekaterih drugih južnoameriških državah. V ZDA bi radi takšne preizkuse izvedli na Floridi.

Po navedbah Oxiteca obstaja zelo malo možnosti, da bi takšni genetsko modificirani komarji ušli izven nadzora in tvorili večje »divje« populacije, saj hitro poginejo. Ljudem in živalim naj ne bi bili nevarni, saj so moškega spola, medtem ko grizejo in se prehranjujejo s krvjo le ženski komarji.

V ZDA zaenkrat še niso zabeležili aktivnega prenosa zike, ki trenutno razsaja v Južni Ameriki, a se ameriške oblasti bojijo, da bi se s prihodom toplejšega vremena lahko virus razširil tudi na sever.