Vest o vodi kot javnem dobrem dosegla Veliko Britanijo

The Guardian: Pitna voda je postala temeljna pravica vseh državljanov, in ne več tržno blago.

Objavljeno
18. november 2016 09.10
Posodobljeno
18. november 2016 10.00
rsi*Voda/vodni viri
N. Č.
N. Č.

Novica, da so slovenski poslanci potrdili vpis pravice do pitne vode v ustavo, se je zdela zanimiva med drugim tudi britanskemu Guardianu: »Slovenija je spremenila svojo ustavo, da bi dostop do pitne vode postal temeljna pravica vseh državljanov. S tem so hkrati preprečili, da bi se voda tržila.«

Pisali so, da je za sprejetje ustavnega zakona glasovalo 64 poslancev, proti pa ni bil nihče. Navedli so tudi, da je desnica SDS glasovanja obstuirala, saj je po njihovem mnenju voda že zaščitena na primeren način, vladi pa so očitali, da vodo izkorišča za piar.

Izpostavili so izjavo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je dejal, da mora dvomilijonski narod v 21. stoletju vodo zaščititi, kot da je tekoče zlato. »Slovenska voda je zelo dobre kakovosti in bi zaradi svoje vrednosti v prihodnje lahko postala tarča tujih držav in mednarodnih korporacijskih apetitov,« je dejal.

Novega zakona bodo veseli tudi Romi, ki živijo v Sloveniji. Amnesty Interantional je namreč opozoril, da mora Slovenija zagotoviti vodo vsem 10.000 do 12.000 Romom, navaja Guardian.

Slovenija je gorata država. Je bogata z vodnimi viri, polovico območja pa prekrivajo gozdovi, so zapisali v Guardianu in dodali, da smo prva evropska država, ki je pravico do pitne vode vpisala v ustavo. Pri tem bi dodali, da sicer nismo prvi, ampak drugi. Takoj za Slovaško. Zgledi pa vlečejo po vsem svetu. Kot navaja portal Rampedre (Poročila o pravici do vode) je pravico vode v ustavo vpisalo 15 držav po svetu.

Britanski novinar ni pozabil omeniti, da so Slovenijo pred kratkim imenovali za prvo zeleno destinacijo na svetu. Če bi omenil še, da so poslanci včeraj brez glasu proti ratificirali pariški podnebni sporazum, bi to dodalo članku še piko na i. Zeleno piko na i.