Zaprti trije, odprt en nov opomin

Slovenija je uredila težavo z Lafargem, ima pa še veliko težavo s kanalizacijo.

Objavljeno
23. februar 2017 18.30
ace/kanalizacija
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Evropska komisija je na področju okolja zaprla tri postopke proti Sloveniji, in sicer kršitev glede cementarne Lafarge Cement ter glede prenosov direktive o določitvi ukrepov na področju vodne politike in varstva podzemne vode pred onesnaženjem in poslabšanjem. Izdala pa je uradni opomin zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz direktive o čiščenju komunalne odpadne vode.

Slovenija je uradni opomin prejela oktobra 2012 zaradi neizvršitve sodbe sodišča EU glede nepravočasne izdaje vseh dovoljenj za industrijske obrate. V svojih zadnjih poročanjih je Slovenija poudarila, da je sodba sodišča že uveljavljena, saj na podlagi sodbe upravnega sodišča, Agencija za okolje v primeru Lafarge Cement vodi postopek v zvezi z novo napravo in ne za obstoječo napravo. Vodna politika je bila usklajena s spremembami pravilnika o monitoringu stanja površinskih voda, spremembami uredb o stanju podzemnih voda in o podrobnejši vsebini in načinu priprave načrta upravljanja voda.

Kako bo Slovenija pojasnila dopuščanje greznic? Foto Janez Petkovšek/Delo

Nov opomin pa je Slovenija dobila zaradi neizpolnjevanja obveznosti v zvezi z zagotavljanjem odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode za naselja, za katera bi morali urediti čiščenje vode do leta 2008 in 2010. Nepravilnosti se v glavnem nanašajo na nezadostno stopnjo priključenosti na javno kanalizacijsko omrežje in komunalne čistilne naprave, pa tudi na neizpolnjevanje obveznosti v zvezi z zagotavljanjem enakovredne stopnje varstva okolja. Rok za odgovor komisiji je 16. april letos. Najverjetneje bodo težave s tem, da Slovenija v predpisih še naprej dovoljuje greznice.