Na plaži so morali sneti modro in obesiti rdečo zastavo

Zaradi fekalnega onesnaženje so zaprli eno od bernardinskih naravnih plaž - ta bo zaprta najmanj do torka.

Objavljeno
04. avgust 2017 16.34
tlo-bernardin
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož - Napaka na občinskem kanalizacijskem sistemu je zadala hudo črno piko portoroškemu turizmu. Prvič v zgodovini tega turizma so morali zaradi fekalnega onesnaženja zapreti eno od svojih kopališč. Zgodilo se je na vrhuncu turistične sezone, nič krivemu kolektivu Hotelov Bernardin in na plaži, ki se je ponašala z modro zastavo, torej z vzorno urejenostjo in čistočo (tudi morja). Danes zjutraj so morali zastavo začasno sneti in obesiti rdečo.

Predsednik uprave Okolja Piran Alen Radojkovič nam je danes zatrdil, da še ni povsem dokončno potrjeno, da naj bi bila za onesnaženje res kriva fekalna kanalizacija. Toda pri temeljitem pregledu položaja so sorazmerno hitro ugotovili, da je prišlo nekaj sto metrov nad kopališčem Vile Park verjetno zaradi vročine in močno ter globoko presušene zemlje do premika zemeljskih plasti in posledično poka kanalizacijske cevi. Odplake pa so našle pot do bližnje meteorne kanalizacije in se prelivale v morje v neposredni bližini omenjenega kopališča oziroma natanko na meji med Bernardinovo plažo in zemljiščem jadralnega kluba Pirat, bodočega doma vodnih športov. To je po dosedaj znanih podatkih najbolj verjetni vir onesnaženja.

Vodja območne enote koprskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je pojasnil, da so vsa urejena naravna kopališča na morju že nekaj let zapovrstjo povsem bezhibna, kar se kakovosti kopalnih vod tiče. In da so bili v takšen ukrep v piranski občini prisiljeni prvič. Pred več leti je bilo nekaj podobnega še na enem od kopališč v Simonovem zalivu, ker je nek zasebnik na črno gradil kanalizacijo. Vzorce kopalnih voda vsakih 14 dni na vseh obmorskih kopališčih jemljejo zaposleni Nacionalnega laboratorija za zdravo okolje in hrano. Ti so vzorce kopalne vode vzeli že 1. avgusta in v četrtek pozno popoldan obvestili pristojne, da s kakovostjo kopalne vode na Bernardinu ni vse v redu, saj je količina fekalnih bakterij za več kot 100-krat presegala še dopustno količino teh bakterij. Danes se je v Kopru zaradi tega sestal krizni štab in takoj obvestil pristojne, da je potrebno nemudoma zapreti bližnja kopališča, če se hočejo izogniti tveganju okužbe. Prva povpraševanja v zdravstvenih domovih so pokazala, da med prebivalstvom niso zaznali kakršnih koli obolenj, ki bi bile možna posledica zastrupitve z bakterijami.

Prvič v zgodovini portoroškega turizma so morali zaradi fekalnega onesnaženja zapreti eno od svojih kopališč. Foto: Jure Eržen

Direktor trženja Hotelov Bernardimn Borut Fakin je povedal, da so prej kot v eni uri od prejema obvestila na plažo obesili rdečo zastavo, goste primerno obvestili o dogodku in jim ponudili kopanja drugje. Večina se jih kopa na bližnjem hotelskem bazenu, lahko pa so se preselili tudi na drugo kopališče (pred Hotel Bernardin). »Gostom smo ponudili tudi možnosti prevozov na druga kopališča v občini, v Strunjan ali v Izolo. Skrbimo za to, da so gostje primerno obveščeni in lahko trdim, da so nevšečnost gostje sprejeli z razumevanjem. Seveda smo prizadeti, vendar smo seznanjeni, da so popravila napake v teku in da bomo v naslednjih dneh že lahko dovolili kopanje,« je dejal Borut Fakin. Kolektiv Hotelov Bernardin in njihovi gostje so najbolj prizadeti tudi zato, ker so se precej trudili, da so prišli do modre zastave, ki je znak kopališke kakovosti.

Alen Radojkovič je povedal, da so počeno cev danes popoldan že popravili. Strošek popravila bo minimalen. Pojasnil je, da je počila ena od dveh glavnih cevi, ki zbirajo fekalne odplake v občini. In sicer tista, ki vodi odplake iz Strunjana preko Pacuga, Fiese in Belega Križa do Bernardina in potem mimo hotelskega naselja do čistilne naprave. »Gre torej za več desetletij staro cev in za konkretne količine odplak. Verjetno bomo morali v jesenskih mesecih temeljito preučiti kanalizacijsko omrežje«, je dejal prvi mož Okolja, ki ni povsem prepričan, da je res kriva ta napaka, ker je v morju pored Bernadinom pogosto zasidranih tudi več turističnih jadrnic. Res pa je meteorna cev speljana v morje na ne najbolj primeren način.

Milan Krek je pojasnil, da so se vsi pristojni odzvali nadvse odgovorno. Civilna zaščita je s trakom označila tudi območje na bližnji neurejeni plažici in pred skladišči soli, da z morjem lahko ni vse tako, kot bi moralo biti. »Že danes smo vzeli na več mestih nove vzorce, tudi na sosednjih plažah. Prvi preliminarni rezultati mikrobiološke kakovosti voda bodo znani že v soboto sredi dneva, sicer pa potrebujejo v laboratorijih vsaj dva dneva za temeljitejše izvide. Še posebej, ker bodo pri novih pregledih prisotnosti bakterij natančnejši (zanimalo jih bo natančnejša prisotnost več vrst bakterij). Preden bomo spet dovolili kopanje, bodo morali biti vsi odvzeti vzorci vode vsaj dvakrat negativni, zato pred torkom ali sredo ne moremo pričakovati odprtja plaže na tem delu,« je pojasnil Krek in izrazil pomisleke nad tem, da v piranski občini nimajo več mest za nadzor kakovosti voda, še posebej na tistih delih, kjer lahko zaradi podobnnih nesreč pride do takih, za »butični« turizem zelo neprimernih dogodkov.