Zaradi slabe osončenosti bo elektrike manj

Danes bodo v Murski Soboti še lahko napajali veliko večino naprav, jutri manj.

Objavljeno
25. februar 2016 18.18
mpi*kolesarja
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Največ elektrike bo v obeh dneh proizvedla elektrarna v Murski Soboti, danes bo zadovoljila več kot 80 potreb naprav gospodinjstva. V soboto bo sonce bolj skrito, elektrarna v Murski Soboti bo pokrila še 61 odstotkov potreb gospodinjstva.

Danes bo štirikilovatna sončna elektrarna v Murski Soboti po napovedi EnergizAIR proizvedla 8,9 kilovatne ure (kWh) elektrike, kar bo zadoščalo za vse naprave štiričlanskega gospodinjstva, razen za razsvetljavo, pralni stroj in štedilnik. Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Druga po proizvodnji bo elektrarna v Novi Gorici, proizvedla bo 8,1 kWh, kar bo pokrilo 74 odstotkov potreb gospodinjstva. Sledile bodo sončne elektrarne v Lescah s 7,1 kWh (65 odstotkov potreb), elektrarna v Portorožu s proizvodnjo 6,6 kWh (60 odstotkov potreb), v Mariboru s 5,8 kWh (53 odstotkov potreb) in Ljubljani s petimi kWh (46 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu, le 3,2 kWh, kar bo pokrilo 29 odstotkov potreb oziroma napajalo hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo.



V soboto bo sončna elektrarna v Murski Soboti proizvedla 6,7 kWh elektrike, dovolj za 61 odstotkov potreb. Znova bo druga sončna elektrarna v Novi Gorici s 6,6 kWh (60 odstotkov potreb. Sledile bodo sončne elektrarne v Lesah s proizvodnjo 5,4 kWh (49 odstotkov potreb), Maribor s 4,9 kwh (44 odstotkov potreb), Portorož s 4,7 kWh (43 odstotkov potreb) in Ljubljana s proizvodnjo 4,1 kWh, kar zadošča za 37 odstotkov potreb. Najmanj elektrike bodo iz sončne elektrarne znova dobili v Novem mestu, le 3,1 kWh, kar bo pokrilo 28 odstotkov potreb.

Toplote tudi zmanjkuje

Danes bodo s šest kvadratnih metrov velikimi sprejemniki sončne toplote lahko povsod, razen v Novem mestu, segreli vsaj 80-litrski bojler vode. V Lescah, Murski Soboti in Novi Gorici bodo lahko segreli celo več kot polovico vode v 140-litrskem bojlerju. V soboto bodo 80-litrski bojler lahko segreli v Lescah, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici in v Portorožu. Le v Murski Soboti bodo lahko segreli tudi več kot polovico vode v 140-litrskem bojlerju, drugod ne. Segretje 80-litrskega bojlerja vode sicer prihrani 0,6 litra kurilnega olja, 0,6 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov, ravno toliko pa prihrani tudi segrevanje 56 odstotkov vode v 140-litrskem bojlerju.