Zelena luč za »novi Kolizej«

Arso je izdal okoljevarstveno soglasje za gradnjo vile in palače Schellenburg, ki bosta stali na mestu nekdanjega Kolizeja.

Objavljeno
16. januar 2018 14.29
Posodobljeno
19. januar 2018 09.20
mdr_Kolizej
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana − Agencija za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno soglasje družbi Greenbay Tivoli za gradnjo vile in palače Schellenburg. Ti bosta stali na mestu nekdanjega Kolizeja, poročanje Dnevnika povzema STA. Po neuradnih informacijah se bo južnoafriški sklad Greenbay umaknil iz investicije.

V družbi Reitenburg, ki jo je Greenbay pooblastil za pridobivanje omenjenega soglasja, so novembra lani opozorili na počasno delo agencije za okolje. Zato naj bi južnoafriški sklad, ki je lastnik družbe Greenbay Tivoli, izgubljal upanje na pridobitev potrebnih dovoljenj.

Zamude pri izdaji okoljevarstvenega soglasja so nastale na samem začetku, saj je Arso vlogo dobil v začetku marca 2017, obravnavati pa jo je začel šele 16. junija, kar je pozneje kot v predpisanem roku. Na Arsu so vzroke za zamudo pojasnili z dejstvom, da so imeli na mizi veliko število prejetih vlog za izdajo okoljevarstvenih soglasij, ki so prav tako že čakale na obravnavo.

Vrednost celotne investicije 70 milijonov evrov

Na mestu Kolizeja je sicer predvidena gradnja vile Schellenburg, v kateri bo 15 stanovanj. Palačo Schellenburg bosta sestavljala dva povezana objekta, in sicer trikotni poslovni objekt ob Gosposvetski cesti ter stanovanjski objekt v obliki črke H, v katerem bo 112 stanovanj. Gradnja bo predvidoma trajala 30 mesecev, celotna investicija pa je ocenjena na 70 milijonov evrov.

Glede na izdano soglasje bo moral investitor v času gradnje postaviti zaščitno ograjo v višini štirih metrov. Gradbena dela, ki bodo povzročala veliko hrupa, bodo lahko potekala samo ob delovnih dneh, in sicer med 8. in 16. uro. Okoljevarstveno soglasje med drugim predpisuje tudi, da se bo gradnja na območju Kolizeja morala ustaviti, če se bodo na sosednjih stavbah pokazale poškodbe, ki bi bile posledica gradnje.