Zjasnilo se bo, nato spet manj energije

Danes bodo sončne elektrarne na zahodu države proizvedle presežek elektrike.

Objavljeno
03. marec 2016 17.42
tlo vojnik
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Kljub po mnenju večine slabemu vremenu v preteklem tednu, je večina sončnih elektrarn proizvedla dovolj elektrike za tri četrtine potreb gospodinjstev. Manj kot pol potreb sta pokrili le elektrarni v Ljubljani in Novem mestu.

Sončni elektrarni z nazivno močjo štirih kilovatov v Novi Gorici in Portorožu bosta danes po napovedi EnergizAIR proizvedlu po 13,8 kilovatne ure (kWh) elektrike. To pomeni, da bosta lahko napajali vse naprave povprečnega štiričlanskega gospodinjstva, ki v Sloveniji po podatkih Slovenskega e-foruma porabi 10,85 kWh, zraven pa še po en hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo (127 odstotkov potreb). Druga po proizvodnji bo elektrarna v Lescah z 12,4 kWh oziroma 114 odstotkov potreb. Ljubljana bo z 9,2 kWh (84 odstotkov potreb) na tretjem mestu, Maribor in Murska Sobota pa bosta z 8,2 in 8,1 kWh (75 in 74 odstotkov potreb) na petem in šestem mestu. Zadnja bo sončna elektrarna v Novem mestu, proizvedla bo 7,4 kWh, kar bo dovolj za še vedno kar visokih 68 odstotkov potreb oziroma za vse naprave, razen velikih gospodinjskih aparatov.

 



Prvi bo zadnji

V soboto bo po napovedi petkovo proizvodnjo novomeške elektrarne presegla le sončna elektrarna v Murski Soboti. Ta bo z 8,9 kWh pokrila 81 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva. Druga bo elektrarna v Mariboru, s 4,5 bo lahko napajala velike gospodinjske aparate in stanje pripravljenosti (63 odstotkov potreb). S 4,8 kWh (43 odstotkov potreb) bo tretja elektrarna v Novem mestu, Ljubljana bo s 4,5 kWh (41 odstotkov potreb) četrta, Nova Gorica s 4,4 kWh (40 odstotkov potreb) peta, Lesce pa s 4,3 kWh (39 odstotkov potreb) šeste. Povsem zadnji bo povprečno najbolj sončen Portorož, v soboto bo elektrarna proizvedla le 3,4 kWh, kar zadošča za hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo.

Toplota odhaja

S toploto bo podobno, danes bodo lahko povsod segreli 80-litrski bojler vode, v Lescah, Novi Gorici in v Portorožu bodo brez večjih težav segreli tudi 140-litrski bojler vode. Precej toplote bo namreč ostalo tudi za 200-litrski bojler.

V soboto v Ljubljani in Novem mestu šest kvadratnih metrov veliki sprejemniki sončne toplote ne bodo mogli segreti niti 80-litrskega bojlerja. To bo mogoče v Lescah, v Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici in Portorožu. Ob tem bodo le v Murski Soboti lahko segreli še 73 odstotkov vode v 140-litrskem bojlerju.