Znova presežek elektrike in toplote

Danes in jutri se proizvodnja sončnih elektrarn povečuje nad porabo.

Objavljeno
31. marec 2016 19.49
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Danes bo največ elektrike proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti, v soboto pa bo proizvodnja povsod kar izenačena, vsaka štirikilovatna elektrarna bo lahko napajala gospodinjstvo in pol, še največ bo proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu.

Danes bo po napovedi EnergizAIR največ elektrike proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Murski Soboti, s proizvodnjo 16,9 kilovatne ure (kWh) elektrike bo lahko napajala vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih in malih gospodinjskih aparatov ter televizorja, kar pomeni 156 odstotkov potreb. Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji po podatkih Slovenskega e-foruma porabi na dan 10,85 kWh elektrike. Druga bo elektrarna v Mariboru, s 16 kWh bo pokrila 147 odstotkov potreb gospodinjstva. Tretje mesto si bosta delili elektrarni v Ljubljani in Novem mestu, s 14,6 in 14,5 kWh bosta pokrili 134 odstotkov potreb gospodinjstev. Peta bo elektrarna v Lescah, s 14 kWh bo napajala vse naprave gospodinjstva in še dodaten hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo (128 odstotkov porabe). Šesta bo sončna elektrarna v Novi Gorici s proizvodnjo 13,4 kWh oziroma 123 odstotkov porabe. Najmanj elektrike bo danes proizvedla sončna elektrarna v Portorožu, s 13 kWh bo napajala vse naprave, zraven pa še en hladilnik, pomivalni stroj in razsvetljavo (119 odstotkov porabe).

 

 

 

V soboto bo večina sončnih elektrarn proizvedla več elektrike kot v petek, največ elektrike bo v žice poslala elektrarna v Novem mestu. S 17 kWh bo pokrila 156 odstotkov potreb gospodinjstva. Druga bo elektrarna v Novi Gorici s 16,2 kWh (149 odstotkov potreb), tretji bosta sončni elektrarni v Portorožu in Ljubljani s 16,1 kWh (148 odstotkov potreb). Peto mesto si bosta s proizvodnjo 15,8 kWh razdelili elektrarni v Lescah in v Mariboru (145 odstotkov porabe). Najmanj, 15,6 kWh oziroma 143 odstotkov porabe, bo proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti.

Toplote je precej več

Že danes bodo šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji v vseh krajih lahko segreli vodo v 80- in 140-litrskih bojlerjih. V Murski Soboti bodo lahko segreli tudi 200 litrov vode, drugod bo do tega učinka zmanjkalo nekaj odstotkov. V soboto bo podobno, povsod bodo lahko segreli 140-litrski bojler vode, ne bo pa kraja, kjer bi lahko popolnoma segreli 200-litrski bojler vode. Povprečno bo do te ravni učinkovitosti pretvorbe sončne toplote v toploto vode sicer v soboto zmanjkalo še manj kot v petek.