Bela Ljubljana tudi uradno najbolj zelena v Evropi

Ljubljana je naziv zelene prestolnice stare celine proslavila s celodnevnim dogajanjem, ki je višek doseglo z večerno slovesno prireditvijo.

Objavljeno
10. marec 2016 15.09
Ljubljana
De. P., Ba. Pa., STA
De. P., Ba. Pa., STA

Ljubljana – Ljubljana je z večerno slovesnostjo v Centru Stožice uradno prevzela naziv Zelena prestolnica Evrope 2016. Ljubljana je naziv proslavila s celodnevnim dogajanjem, ki je višek doseglo z večerno slovesno prireditvijo. Med gosti so bili med drugim dva evropska komisarja, predsedniki države, vlade, državnega zbora in državnega sveta ter številni ministri.

Miro Cerar, eden od štirih slavnostnih govornikov, je pohvalil vodstvo ljubljanske mestne občine, ki mu je »z izjemnim delom uspeli doseči, da se glavno mesto ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope 2016«.

»Do nedavnega smo našo prestolnico z veseljem imenovali bela Ljubljana. Danes, ko so mnoga mesta vedno bolj onesnažena, pa je Ljubljana še bolj čista in zelena, zato jo danes ponosno naslavljamo kot zeleno prestolnico Evrope,« je poudaril.

Ob tem je spomnil na naravna bogastva ne le Ljubljane, ampak celotne Slovenije, ki je tretja najbolj gozdnata država v Evropi in med najbogatejšimi evropskimi državami po količini rečne vode na prebivalca ter po številu živalskih in rastlinskih vrst.

Naravna bogastva nudijo visoko kakovost bivanja, obenem pa ponujajo številne ekonomske priložnosti, je poudaril Cerar in spomnil na okvirni program za zeleno gospodarstvo, ki ga je vlada sprejela lani. Danes lahko s ponosom gledamo na dosežen napredek, »a za napredek in izboljšave imamo še veliko možnosti in zmogljivosti, zagotovo pa tudi volje«, je prepričan.

Cerar je izrazil ponos, da Ljubljana sodi med mesta z vizijo in tista, ki se zavedajo pomena trajnostnega upravljanja z viri. »Izboljšave, ki so bile v preteklih letih uvedene v Ljubljani, kažejo, da okoljski ukrepi niso zgolj stroški in omejitve, ampak dejavnik, ki znatno prispeva h kakovosti življenja,« je prepričan premier.

Violeta Bulc: Zeleno mesto mora biti tudi pametno

Evropska komisarka Violeta Bulc je medtem spomnila, da Ljubljana že vrsto let prevzema vodilno vlogo pri številnih inovativnih projektih, tudi na področju mobilnosti. Za zagotavljanje trajnostnega razvoja je pomembno, da je zeleno mesto tudi pametno mesto, odprto za razcvet inovacij - tehnoloških, pa tudi netehnoloških, je menila komisarka.

Ob čestitkah pa je vodstvo ljubljanske mestne občine Bulčeva spomnila še, da naziv zelene prestolnice ni cilj, temveč mejnik na poti do ustvarjanja pogojev za kakovostno življenje.

Evropski komisar za okolje: Le redki se ponašajo, da živijo v zeleni prstolnici

Evropski komisar za okolje Karmenu Vella je medtem v svojem nagovoru dejal, da so vsi Evropejci ponosni na svoje mesto, le redki pa se lahko ponašajo, da živijo v zeleni prestolnici. Dodal je, da bodoče generacije pričakujejo in imajo tudi pravico do zdravega okolja, mi pa jim to dolgujemo.

Evropska komisija po njegovih besedah spodbuja ukrepe mest na poti k bolj zdravemu okolju, Ljubljana pa je pri realizaciji teh uspešna. Ob tem je med drugim izpostavil prometno ureditev, kakovost vode in zavezo k nič odpadkom.

Ljubljana mora po besedah komisarja zdaj s svojimi dobrimi praksami navdahniti druga mesta in te prakse tudi promovirati, pri tem pa jo bo komisija podpirala.

Janković: Ljubljana letos prvakinja Evrope

Ljubljanski župan Zoran Janković je izpostavil, da je zanj danes dan hvaležnosti - prebivalcem, širši mestni družini in ožji ekipi Zelene prestolnice Evrope 2016 - in dan ponosa. »Dobili smo najvišjo možno nagrado med mesti,« je menil in znova spomnil, da je v nogometnem žargonu Ljubljana letos prvakinja Evrope.

»Našim vnukom bomo lahko rekli - da, dobili boste mesto, na katerega boste tudi vi ponosni in ga boste lahko razvijali,«" je prepričan. Sam pa je ponosen, da je Ljubljana zelena, čista, varna in ljubezniva. "Ali preprosto rečeno - zame najlepše mesto na svetu," je zaključil.

Med prireditvijo, ki jo je v živo prenašala nacionalna televizija, so se udeleženci sprehodili skozi različne okoljske projekte Ljubljane. Po zaključku slovesnosti pa so v Stožicah lahko uživali še v kulinaričnem projektu Odprta kuhna, ki Ljubljančane ob toplem vremenu na Pogačarjev trg vabi ob petkih, danes pa so bile v ospredju jedi, pripravljene iz lokalnih in ekoloških sestavin.

Župani naj spodbujajo razvoj urbane mobilnosti

Mesta igrajo pomembno vlogo, ena pomembnejših nalog županov pa je razvoj urbane mobilnosti, je že dopoldne poudarila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. »Mesta morate vrniti ljudem, ne vozilom,« je na srce položila v Ljubljani zbranim županom.

Bulčeva je danes nagovorila zbrane pred okroglo mizo županov Beograda, Budimpešte, Istanbula, Sofije in Ljubljane v okviru slovesnosti ob odprtju Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016.

»Ali taka nagrada res šteje? Mislim, da šteje,« je dejala glede naziva. Ne le da nagrada pomeni priznanje na evropski ravni, ampak je tudi spodbuda in motivacija za nadaljnje delo. »Lahko pritegne državljane, da si upajo razmišljati še dlje,« je menila.

Župani štejejo in mesta štejejo, je dejala komisarka. Župani morajo prevzeti vodstvo in spodbujati razvoj urbane mobilnosti. Pri tem morajo upoštevati potrebe − ne želje − ljudi in podjetij.

Na mestni ravni potrebujemo konkretne pobude. Morda so te na začetku videti zahtevne, a mesta je treba vrniti ljudem, je dejala. »Pripeljite pešce, kolesarje.«

Razvoj urbane mobilnosti pa zahteva tudi vlaganja v raziskave in razvoj. »Brez investicij ne bo rasti, ne bo novih poslovnih priložnosti,« je menila in spomnila, da so tudi mestom na voljo sredstva iz investicijskega načrta EU − tako imenovanega Junckerjevega načrta.

»Mesta so pomembna in EU bo zagotovila, da bo zagotovljen kapital za uresničenje njihovih potencialov,« je obljubila.

Evropska komisarka je župane pozvala k sodelovanju − tudi z bližnjimi manjšimi kraji ter znotraj različnih evropskih pobud.