12 kandidatov za sodnika ESČP

Na razpis se je prijavila le ena ženska. Pahor mora v Strasbourg poslati seznam treh kandidatov, med njimi vsaj eno kandidatko.

Objavljeno
17. december 2014 20.07
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Na razpisu za tri mesta kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu se je prijavilo 12 kandidatov, je danes za STA sporočilo ministrstvo za pravosodje. Na razpis se je prijavila ena kandidatka.

Ministrstvo bo sedaj v skladu z zakonom o predlaganju kandidatov iz Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč kandidature prijavljenih kandidatov za sodnika v Strasbourgu posredovalo predsedniku republike. Borut Pahor bo nato izmed prijavljenih kandidatov po predhodnem mnenju vlade in sodnega sveta oblikoval seznam treh kandidatov, od katerih mora biti v skladu s priporočilom parlamentarne skupščine Sveta Evrope nujno vsaj ena ženska. Predsednik republike bo nato seznam poslal v državni zbor, ki bo o njem glasoval.

Imena prijavljenih kandidatov bodo znana, ko bo vlada sprejela mnenje o prijavljenih kandidatih. Novo sodnico ali sodnika bo izmed treh kandidatov izvolila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope po predhodnem mnenju posvetovalnega panela strokovnjakov za izvolitev sodnikov na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Razpis za sodnika na sodišču v Strasbourgu so sicer ponovili. Na prvi razpis marca letos se je prijavilo sedem kandidatov, a je Pahor predlagal ponovitev, ker da ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste najmanj treh kandidatov.

Sedanjemu slovenskemu sodniku na Evropskem sodišču v Strasbourgu Boštjanu M. Zupančiču se sicer mandat izteče 31. oktobra 2015.

V ponedeljek se je iztekel tudi rok za prijavo na položaj sodnika na sodišču EU v Luksemburgu. Prijavilo se je šest kandidatov, od tega ena ženska. Sodnika izvoli DZ s sklepom na predlog predsednika republike po predhodnem mnenju vlade in sodnega sveta, so pojasnili na pravosodnem ministrstvu.