55 kandidatov za nove člane senata KPK

Jutri se bo prvič sestala izbirna komisija, predsednik republike mora predsednika in namestnika imenovati v 30 dneh.

Objavljeno
08. januar 2014 10.39
Posodobljeno
08. januar 2014 10.39
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Ljubljana - Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije se je odzvalo 55 kandidatk in kandidatov, so sporočili iz urada predsednika republike.

V skladu z zakonom se bo jutri sestala izbirna komisija, v kateri je pet članic in članov, predstavnikov vseh treh vej oblasti in civilne družbe.Iz vladajoče koalicije sta članici generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon in poslanka PS Melita Župevc, sicer predsednica mandatno-volilne komisije DZ. Sodni svet je za svojega predstavnika imenoval vrhovnega sodnika Janeza Vlaja, uradniški svet Polono Kovač z ljubljanske fakultete za upravo, nevladni sektor pa predsednico društva Integriteta in novinarko Radia Slovenija Simono Habič.

Na prvi seji bodo izmed sebe izbrali predsedujočega izbirne komisije, njihova naloga pa bo, da v skladu z zakonom v roku 30 dni preverijo izpolnjevanje pogojev ter primernost kandidatov za opravljanje nalog v senatu Komisije za preprečevanje korupcije. Predsednik republike Borut Pahor se v presoje in odločitve izbirne komisije do konca njenega dela ne bo vmešaval.

Ob začetku postopkov za imenovanje senata Komisije za preprečevanje korupcije je predsednik republike v sporočilu za javnost izrazil željo, »da bi imel možnost na omenjene funkcije predlagati suverene osebnosti brez bremen, zaradi katerih bi bili komurkoli kaj dolžni, pogumnega značaja, ki tudi v zahtevnih okoliščinah gredo čez težke ovire in so sposobne prenašati vse vrste pritiskov in ki bodo v svojih presojah in ravnanjih uporabljali enaka merila za vse«.

V skladu z zakonom je predsednik republike dolžan imenovati senat komisije v roku 30 dni po prejemu kandidatur s strani izbirne komisije, toda zgolj v okviru njenih predlogov. Če ne izbere nobenega od predlaganih kandidatov, lahko predsednik postopek javnega poziva za zbiranje kandidatur ponovi.