69 poslancev: tudi vojska bo varovala mejo

O pomoči vojske policiji pri onemogočanju nezakonitih prehodov meje so poslanci odločili pred polnočjo

pon, 22.02.2016, 13:48; spremenjen: 23:00

Iz razprav ministrov in poslancev

Vesna Györkös Žnidar (SMC): »V petek je Evropski svet, torej vrh EU, sprejel dogovor, da je potrebno množičnemu, skupinskemu prehajanju kopenskih meja migrantov iz humanitarnih razlogov narediti konec in skrb za begunce, ki dejansko potrebujejo zatočišče, izvajati preko relokacij neposredno iz centra za registracijo »hot spots« na grških in italijanskih otokih ter s programi preseljevanja beguncev neposredno iz Turčije. Slovenija kot država na zunanji schengenski meji je dolžna v celoti spoštovati sklepe Evropskega sveta in tak režim tudi izvajati. Enako obveznost imata na migrantski poti tudi Hrvaška, ki ima zunanjo mejo Evropske unije in pa Grčija, ki ima tudi zunanjo schengensko mejo. Vsi vladni ukrepi se že izvajajo, čakamo le še odobritev državnega zbora o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, ki bo začasno in izjemno omogočil dodelitev nekaterih izjemnih pooblastil pripadnikom Slovenske vojske.«

Janez Janša (SDS): »Igramo neko igro, ki ni ravno pomembna. Mogoče zato, ker skuša vlada pomirjati javnost, čeprav je to več ali manj Sizifovo delo. Problem ni to, da vojska nima pooblastil, problem je, da Slovenija vojske skoraj nima. Problem je, da nimate praktično komu dati pooblastilo. Najkasneje lansko leto, ko so bili nekateri trendi okoli nas takšni, da jih ne bi smeli spregledati in ko jih tudi večina naših partnerjev v Evropski uniji in Natu ni več spregledovala, bi morala tudi Slovenija začeti bistveno krepiti svoj obrambni in varnostni aparat. To je danes evidentno, tudi zadnjemu laiku v tej državi. Vladi pa ne. Namesto te točke ali pa poleg te točke glede pooblastil bi moral biti danes na dnevnem redu rebalans proračuna, kjer bi obema ministrstvoma zagotovili dodatna sredstva za to, da začnejo krepiti obrambne in tudi policijske sile.«

Matej Tonin (NSi): »Obstajata dve možnosti. Prvič, sploh ni teh štirih variant, in se nam je minister Karl Erjavec ponovno debelo zlagal, ali drugič, da so te štiri rešitve tako šokantne, da jih niti vlada ne upa predstaviti javnosti. V to drugo možnost ne verjamem in je malo verjetna.«

Karl Erjavec (Desus): »Večkrat sem bil omenjen, da naj bi govoril o štirih načrtih. Naj povem, da v oddaji Tarča sem govoril o štirih scenarijih, ki jih imamo pripravljene, v bistvu jih že izvajamo. Eden od teh je tudi, da bo danes državni zbor, upam, sprejel odločitev, da se slovenski vojski dajo dodatna pooblastila zato, da bo lahko bolj učinkovito opravljanje z migracijsko krizo.«

Ljubljana - O dodatnih pooblastilih vojski, da bi ta lahko pomagala policiji pri obvladovanju migrantov na meji, so poslanci odločali uro pred polnočjo. Pesimistične napovedi o glasovanju šele proti jutru se torej niso uresničile.

Po potrditvi dopolnila, ki ga je predlagala SDS, da bo vlada državnemu zboru o posledicah poslanske odločitve po treh mesecih poročala, je za dodatne pristojnosti in vojsko na meji glasovalo 69 poslancev, pet jih je bilo proti.

Dodatna pooblastila je vlada predlagala, ker, kot je že prejšnji teden pojasnil državni sekretar Andrej Špenga, pričakujejo, da bodo v prihodnjih mesecih v državo migranti skušali vstopiti »izven mejnih prehodov, čez zeleno mejo, nasilno, morda tudi s pomočjo hrvaških varnostnih organov«.

Notranje ministrstvo: Štirih načrtov ni

Sklep o vojakih na meji, za katerega jo moralo po lanski spremembi zakona o obrambi glasovati dve tretjini poslancev, je bil - kot smo napovedali že čez dan - gladko potrjen. Ob vladnih strankah sta takšno odločitev podprli obe desni opozicijski stranki: SDS in NSi. Proti je bila med strankami le ZL, ki združuje šest poslancev..

Pred odločanjem o vojski na meji so poslanci od 14 ure na zahtevo komisije za nadzor obveščevalnih služb razpravljali o štirih vladnih scenarijih odzivov na begunsko krizo. Da ima vlada štiri scenarije, je zatrdil zunanji minister Karl Erjavec (Desus) v oddaji Tarča javne televizije.

Pojasnila, kakšni so ti scenariji, je od vlade v komisiji za nadzor obveščevalnih služb zahteval Franc Trček (ZL). A so iz notranjega ministrstva pojasnjevanje zavrnili.

Predstavnikov notranjega ministrstva in policije na pogovor s poslanci za zaprtimi vrati, da bi pojasnili te načrte, sploh ni bilo.

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Branko Grims (SDS) je zato javno protestiral in povedal, da bodo  zahtevali pojasnila vlade pred celotnim zborom. Iz notranjega ministrstva so na proteste odgovorili, da Erjavčevi štirje načrti, o katerih je nameravala govoriti komisija, ne obstajala, da je pa vlada sprejela stopnjevalne ukrepe, ki jih bo aktivirala, ko bodo za to izpolnjeni pogoji.

Erjavec: Štirje scenariji so

»Gradivo je zaupne narave, zato tudi ukrepi niso bili javno predstavljeni. Obravnava tega dokumenta presega pristojnost komisije za nadzor obveščevalnih služb v odnosu do policije kot varnostne službe, saj gradivo ne obravnava nadzorovanih ukrepov policije,« so javnosti iz notranjega ministrstva pojasnili, zakaj jih ni bilo v državni zbor.

Erjavec je v državnem zboru tudi danes vztrajal, da štirje scenariji, o katerih je javno govoril, vendarle obstajajo in da jih vlada tudi že izvaja. Eden od njih je, je dejal Erjavec, da bo državni zbor ponoči sprejel odločitev o dodatnih pooblastil vojski.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar Erjavcu ni ugovarjala o obstoju štirih scenarijev, jih pa ni dodatno pojasnjevala ali kakorkoli predstavila.


Je pa večkrat ponovila, da namerava država drastično omejiti vstopanja migrantov v državo le na tiste, ki res bežijo iz vojnih območij.

Število migrantov, kot prikazujemo grafično, se je v zadnjih dnevih, kar je Avstrija že napovedala veliko ostrejše omejitve, zelo znižalo. Glede na manjše število migrantov se je delež zavrnitev na meji z Avstrijo, ki v absolutnih številkah še ni visok, povečal. So pa te zavritve zdaj drugačne vrste, ker zavrnjenih migrantov sosednja država v drugo več ne sprejema.

Z miško je mogoče priklicati podrobnejše dnevne številke v prikazani grafiki.

 


Prijavi sovražni govor