Afera Patria: Finski pogled na podkupovanje v Sloveniji

Finski tožilec napoveduje, da bo na zaslišanje, ki bo na Finskem 20. avgusta, povabil vse slovenske obdolžence.

Objavljeno
17. maj 2013 21.49
28.5.2008 Šoštanj, Slovenija.Jorma Wittakorpi, direktor finske Patrie vstopa v eno od Patrij, med ogledom šoštanjskega Gorenja.FOTO:JURE ERŽEN/Delo
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Po sodnih procesih v Sloveniji in Avstriji je javnosti zdaj dostopna tudi finska obtožnica proti vpletenim v aferi Patria. Finski mediji so v zadnjih dneh namenili obtožbam tožilstva proti nekdanjim vodilnim iz družbe Patria veliko pozornosti, pomembno vlogo v dogajanju pa so imeli tudi slovenski državljani, vključno z Janezom Janšo.

V finski obtožnici (prevod obtožnice je objavila RTV Slovenija) imajo glavno vlogo nekdanji uslužbenci finske družbe Patria: poslovodni direktor Heikki Hulkkonen, glavni finančni direktor Kai Nurmi, direktor prodaje in trženja Tuomas Korpi, odgovorni za Slovenijo Reijo Niittynen in izvršni direktor matične družbe Patria Jorma Wiitakorpi, ki jih bremenijo kaznivega dejanja dajanja podkupnin.

Po dosedanjih domnevah so si pri pridobivanju posla v Sloveniji, vrednega 278 milijonov evrov za 135 oklepnikov 8x8, pomagali s pomočjo posredniških uslug Wolfganga Riedla in Walterja Wolfa iz Avstrije ter slovenskih obtožencev direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča, Jožeta Zagožna, Toneta Krkoviča in Janeza Janše.

Podkupnine iz Finske

Sojenje na Finskem se bo začelo 20. avgusta letos, finski tožilec Jukka Rappe pa napoveduje, da bo na zaslišanje povabil vse slovenske obdolžence.

Finska obtožnica opisuje razmerja vodilnih ljudi Patrie, ki so omogočili dajanje podkupnin, pri tem pa je očitno, da sta ključno vlogo pri tem imela Wiitakorpi in Hulkkonen. Oba sta domnevno v sodelovanju s finančnim direktorjem Nurmijem odločila o izplačilu predujma (s tem pa kršila notranja pravila družbe), ki je bil namenjen Riedlovemu podjetju v Avstriji.

Finančna operacija je stekla januarja 2007, ko je bil denar nakazan Riedlu. Kaj se je zgodilo z nekajmilijonsko podkupnino, je jasno iz avstrijskega dela razsodbe, kjer se je proces pred sodiščem proti Riedlu na prvi stopnji že končal z obsodbo. Avstrijski poslovnež je bil zaradi podkupovanja obsojen na tri leta zapora, od tega eno leto brezpogojno in dve pogojno. Zaradi davčne utaje pa bo moral plačati še 850.000 evrov kazni.

O slovenskih udeležencih

Sodni proces proti Janši, Zagožnu, Krkoviču, Črnkoviču in Wolfu (proti kateremu je odrejena mednarodna tiralica, ker se ne udeležuje sojenj) se je v Ljubljani začel 5. septembra 2011 in še ni končan. Po zadnjih podatkih ima obramba na voljo še tri obravnave, ki bi lahko bile izvedene do konca maja, nato se pričakuje razsodba sodišča.

Finska obtožnica, ki opisuje kriminalno dejanje dajanja podkupnin na Finskem, je tudi za Slovenijo zanimiva, ker prinaša nov podatek in opis domnevne slovenske kriminalne mreže. Finski tožilec v obtožnici navaja podatek, ki ga v slovenski obtožnici ni, da sta Niittynen in Riedl prek Wolfa in Zagožna že 4. februarja 2005 predala Janši, ki je bil takrat predsednik vlade, dokument o nabavi oklepnih vozil.

Obtožnica navaja, da je ta dokument vseboval predlog, da bi Patria začela delati skupaj z lokalnim proizvajalcem za izdelavo in sestavljanje oklepnikov v Sloveniji. Kot je že znano, se je nato zgodil ključni sestanek 1. septembra 2005 pri Zagožnu, ki ga Finci opisujejo kot Janševega zastopnika, kjer so prepričali predstavnika Patrie Niittynena, da vzamejo Rotis za industrijskega partnerja.

Družba Patria, tako trdi obtožnica, se je dogovorila s Črnkovičem, da bi denar, ki bi ga dobil Rotis po odbitku stroškov in petodstotnega deleža v dobičku, v enakih deležih razdelil Zagožnu, stranki SDS, Krkoviču in Črnkoviču. Obtožnica o Janši pravi, da je imel tesne stike z Zagožnom, Rotisom in Krkovičem, omogočil pa naj bi bil določitev lokalnega partnerja družbe Patria. »V teh okoliščinah bi obljuba, ponujanje ali dajanje daril družbi Rotis, Črnkoviču in Krkoviču kot tudi stranki SDS ali Zagožnu lahko vplivali na Janševa dejanja na položaju predsednika vlade,« zapiše finski tožilec Rappe v obtožnici.