Alenka Bratušek: Z Jankovićem sva v prijateljskih odnosih

V pogovoru na FDV je dejala tudi: Zavezali smo se, da preverimo možnost ureditve uporabe konoplje v zdravstvene namene.

Objavljeno
26. februar 2014 19.53
Bratuškova
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Kdor pravi, da je zadolževanje mogoče odpraviti čez noč, zavaja ljudi, je na pogovoru s študenti Fakultete za družbene vede poudarila premierka Alenka Bratušek.

Komentirala je tudi strankarska razmerja in poudarila, da se v PS ne bojijo konkurence na levi. Obenem je zatrdila, da sta z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem v prijateljskih odnosih, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Bratuškova je na današnjem pogovornem popoldnevu študentom predstavila svoje poglede na aktualne gospodarske in politične razmere v državi ter načrte na področju mladinske politike.

Premierka je med dosedanjimi uspehi aktualne vlade izpostavila sanacijo bančnega sistema, ki je bila po njeni oceni resda draga, a tudi edina rešitev. Poudarila je, da jim je kljub konsolidaciji oziroma varčevanju uspelo ohraniti socialno državo.

Če bomo želeli na dolgi rok zmanjšati obseg zadolževanja, pa bomo po njenih besedah morali proračun uskladiti, torej porabiti le toliko, kot ustvarimo.

Nezadovoljstvo ljudi seveda ostaja, toda Slovenija je kljub vsemu še vedno država, kjer se veliko pravic plačuje iz javnih sredstev, je poudarila premierka. In tudi zato se je po njenih besedah treba zadolževati. »Tisti, ki pravijo, da je zadolževanje mogoče odpraviti čez noč, zavajajo,« meni Bratuškova.

Za zniževanje dolgov bo tako treba uporabiti tudi sredstva od privatizacije, je povedala premierka. Priznala je, da so pogledi znotraj koalicije na to temo različni, je pa prepričana, da bodo našli rešitev, kot za vse dosedanje težave.

Premierka je odgovarjala tudi na vprašanja o aktualnih političnih razmerjih. Poudarila je, da se v PS ne bojijo konkurence ob nastajanju novih levosredinskih strank, ob tem pa zavrnila namigovanja o skrhanih odnosih znotraj stranke. Poudarila je, da je s prvim predsednikom PS Zoranom Jankovićem v prijateljskih odnosih. Ne drži, da se ne bi pogovarjala ali da bi se prepirala, »pač pa greva tudi na kavo«, je zatrdila.

Študente je seveda zanimalo njeno mnenje o mladinski problematiki in o visokem šolstvu. Slovenija po sredstvih, namenjenih šolstvu, po oceni Bratuškove ni slaba. Res pa je, da bi delež za visoko šolstvo moral biti višji, zato bi bilo morda treba manjše spremembe narediti v drugih segmentih šolstva, je pojasnila.

Prav tako je Bratuškova odgovarjala na vprašanja o novi ureditvi študentskega dela, ki bo v prihodnje bolj obremenjeno, a se bo štelo tudi v pokojninsko dobo. Dejala je, da so v vladi zgolj želeli doseči, da bi mladi tudi pozneje imeli nekaj od tega.

Z vplačevanjem v pokojninsko blagajno bodo namreč pridobili tudi pravico, ki jo bodo čez čas lahko izkoristili. Alternative obstoječemu pokojninskemu sistemu, ki temelji na medgeneracijski solidarnosti, pa Bratuškova ne vidi.

Predsednica vlade je ob tem omenila tudi ukrepe na področju zagotavljanja bivanjskih pogojev mladih. Razmišljajo zlasti o večjem številu neprofitnih stanovanj za mlade in o možnosti jamstvene sheme, po kateri bi država jamčila za posojilo, ki ga bodo najeli mladi.

Neposredno pod pristojnostjo kabineta predsednice vlade je po novem tudi urad za mladino. Kot je pojasnila, želijo s tem uradu zagotoviti nekoliko večjo moč. Poudarila je, da je pripravljena vodenje urada nekomu, ki bi ga predlagale mladinske organizacije, če se te lahko med seboj poenotijo.

Nekaj besed je premierka namenila tudi pobudnikom zakonov o samozdravljenju in o konoplji, ki jih je v parlamentarno proceduro vložil Slovenski konopljin socialni klub, a sta se tam tudi zaustavila. Kot je danes pojasnila Bratuškova, je bil zakon zavrnjen zaradi nedorečenosti in površnosti, zavezali pa so se, da bodo preverili možnost ureditve uporabe konoplje v zdravstvene namene. Na današnji pogovor na fakulteti je sicer prišla tudi skupina s transparenti v podporo uporabi konoplje v medicinske namene.