Alenka Smerkolj bo izrazito, izrazito, izrazito začasna ministrica

Velja za delavno, dostopno in »timsko« delavko, zdaj pa po vsem sodeč uživa polno zaupanje premierja Cerarja.

Objavljeno
13. julij 2016 19.42
Alenka Smerkolj,ministrica za razvoj strateške projekte in kohezijo,Ljubljana Slovenija 07.07.2016 [Portret]
Miha Jenko
Miha Jenko

Alenka Smerkolj, ki po nenadnem odstopu Dušana Mramorja začasno prevzema finančni resor, je bila menda zjutraj tudi sama presenečena, ko je izvedela, kaj jo čaka – in da bo odslej pri proračunskih pogajanjih na drugi strani mize kot običajno. Novinarjem, ki radi špekuliramo o ministrskih imenih je tako tudi nemudoma in »že vnaprej« povedala, da bo njeno »vodenje ministrstva za finance izrazito, izrazito, izrazito začasno.«

Doslej je medijsko precej neizpostavljeno nastopala kot ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo in v okviru tega je tudi pripravljala strategijo razvoja Slovenije vse do 2050.

Zanimivo je, da po izobrazbi ni ekonomistka, pač pa profesorica francoščine in španščine, vendar jo je kariera zanesla v bančne vode in ima kar bogate bančne in finančne izkušnje.

V vladi je od oktobra 2014 najprej opravljala funkcijo državne sekretarke v službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, nato pa je bila novembra 2014, po prav tako nenadnem odhodu Violete Bulc za evropsko komisarko, imenovana za ministrico v Cerarjevi vladi.

Pred tem je od leta 1988 več kot 25 let službovala v Novi Ljubljanski banki, predvsem na področju mednarodnega poslovanja in finančnih trgov. Nazadnje je bila v NLB direktorica področja finančnih trgov, prej pa namestnica direktorja in direktorica sektorja. Kot izhaja iz njene biografije, se je v NLB ukvarjala z upravljanjem likvidnosti banke, vodila je komunikacijo z Banko Slovenije ter zakladnico ministrstva za finance.

Smerkoljeva je več kot 25 let službovala v Novi Ljubljanski banki. Foto: Aleš Černivec

Smerkoljeva si je v slabih dveh letih nabrala izkušnje v vladi, pozna razmerja v njej in koalicijske partnerje. Skratka, ne začenja iz nič in vse to ji bo prišlo še kako prav zdaj, ko jo v najzahtevnejšem vladnem resorju čaka preskok v velike škornje svojega predhodnika.

Njena prva kadrovska naloga bo imenovanje novega državnega sekretarja, ki bo nadomestil odhajajočega Metoda Dragonjo, in verjetno tudi potrditev obeh aktualnih državnih sekretark – največji kratkoročni izziv pa bo priprava dokončnega predloga državnega proračuna 2017, ki ga mora vlada sprejeti in poslati v parlament do konca septembra.

Smerkoljeva sicer med (nekdanjimi) sodelavci velja za delavno, dostopno in »timsko« delavko, zdaj pa po vsem sodeč uživa polno zaupanje premierja Cerarja.