Ali bo Janša še kreditno sposoben?

Le predaval in svetoval bo, a še leto dni bo moral poročati KPK o celotnem premoženju.

Objavljeno
21. marec 2013 06.39
Posodobljeno
21. marec 2013 06.39
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Janez Janša je po večdnevnih ugibanjih danes tudi uradno sporočil, da se ne namerava vrniti v državni zbor. Presenetil je z najavo, da namerava SDS voditi kot neprofesionalni predsednik in da se odpoveduje nadomestilu, ki mu pripada po zamenjavi s funkcije predsednika vlade.

V stranki SDS podrobnejših informacij o tem, kaj namerava početi Janez Janša v prihodnje, medijem niso posredovali. Kot je mogoče razumeti iz sporočila za javnost, Janša ne bo imel rednih prihodkov, saj se je odpovedal polletnemu nadomestilu, ki mu pripada po prenehanju funkcije, in ne vrača se v poslanske klopi, kjer bi lahko računal na spodobno poslansko plačo. Prav tako se ne namerava zaposliti v stranki, ki jo bo še naprej vodil, a neprofesionalno.

In s čim se namerava Janša ukvarjati v prihodnje? Iz SDS sporočajo: »V zadnjih dneh je prejel ponudbe nekaterih evropskih in ameriških inštitutov za več serij predavanj in jih tudi sprejel. Prav tako je prejel ponudbe nekaterih vlad za svetovanje. Pripravlja tudi izid dveh svojih novih knjig do konca tega leta.«

Več o tem, na katerih tujih inštitutih namerava predavati in katerim vladam bo svetoval, v SDS ne pojasnjujejo. Bo pa, kot so poudarili, velik del svojega časa, kolikor mu ga bo preostalo, posvetil vodenju in krepitvi stranke SDS.

Kako vzdrževati brez plače

V SDS niso odgovorili na vprašanja, kje bo predaval in komu bo svetoval, predvsem pa, ali je mogoče s predavanji in svetovanjem zaslužiti dovolj za vzdrževanje premoženja (hiše, stanovanja, vikenda), za kar na mesec porabi od 250 do 800 evrov, kot je za Janšo ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije v zanj obremenilnem poročilu, v katerem so mu očitali, da ni prepričljivo pojasnil izvora premoženja v višini 210.000 evrov.

Kot izhaja iz poročila in kasnejših Janševih izjav, je bivši predsednik vlade in predsednik SDS obremenjen s 170.000 evri kredita, ki ga mora vsak mesec odplačevati. Pri tem je treba dodati, da so tudi osebni prihodki njegove žene Urške Bačovnik Janša obremenjeni s kreditom, ki je leta 2011 znašal še 145.000 evrov.

KPK bo še nadzirala

Umik Janeza Janše z vseh javnih funkcij in neprofesionalno vodenje stranke še ne pomenita, da ni več dolžan poročati o svojem premoženjskem stanju Komisiji za preprečevanje korupcije. Kot pojasnjujejo na komisiji, »prenehanje funkcije ne pomeni tudi prenehanja vseh obveznosti zavezanca po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije oziroma vseh nadzorstvenih pristojnosti KPK do te osebe«. V skladu s tem zakonom (ki je povzročil padec Janševe vlade) mora zavezanec, ki mu je funkcija prenehala in ne zasede nove, komisiji še eno leto po prenehanju funkcije poročati o svojem celotnem premoženjskem stanju in se mora biti v obdobju dveh let pripravljen odzvati na morebitna vabila KPK na razgovor.

Janša se je v svoji dolgi politični zgodovini zanašal na politično omrežje evropske ljudske stranke in ameriških republikancev. Aprila leta 2011 je tako v Nigeriji vodil delegacijo Mednarodnega republikanskega inštituta, ki je nadzirala potek volitev. Domnevamo lahko, da se je Janša, tako kot pred dvema letoma, ko je bil v opoziciji, tudi tokrat oprl na omrežje inštitutov, ki spadajo v krog republikancev in konservativcev. Težko je oceniti, koliko lahko zasluži s predavanji – za primerjavo: nekdanji premier Hrvaške Ivo Sanader je za predavanja na Univerzi Columbia v ZDA prejel 25.000 ameriških dolarjev.