KPK bo še naprej preiskovala Janšo

Novo poročilo pričakujejo do poletja. Janša se sprašuje, kaj je s preiskavo premoženja drugih funkcionarjev.

Objavljeno
05. marec 2015 10.53
Ti. K., Pi. K.,  S. P., Delo.si, STA
Ti. K., Pi. K., S. P., Delo.si, STA

Ljubljana − Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je povedal, da bo komisija nadaljevala postopek nadzora nad premoženjskim stanjem vodje SDS Janeza Janše. Pojasnil je, da bo KPK s tem upoštevala ugotovitve vrhovnega sodišča.

Kot je še povedal predsednik komisije, bo senat ugotavljal dejansko stanje. Če bo šlo samo za ugotovitev premoženjskega stanja, javnosti o tem ne bodo obveščali, če pa bo odločitev drugačna, bodo osnutek poročila poslali Janši v vpogled.

KPK bo vse dokumente še enkrat pregledala in odpravila morebitne neustreznosti, potem pa jih bo poslala Janši v izjasnitev. Kot je pojasnil Štefanec, s sodbo vrhovnega sodišča niso bili odpravljeni dokumenti komisije in se jih lahko še naprej upravlja.

VIDEO: Boris Štefanec o ponovno uvedenem postopku nadzora finančnega stanja

Med Janšo in Jankovićem malo razlik

Če bi v primeru nadzora ugotovili tveganje za korupcijo, nasprotje interesov ali podobno, je KPK dolžna upoštevati 13. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ker pri Janši in Jankoviću ni bilo velike razlike v postopku, predsednik verjame, da bo odločitev vrhovnega sodišča tudi v primeru Janković enaka.

Kdaj bo novo poročilo, Štefanec natančno še ne ve, lahko da ga bodo sestavili do počitnic.

Na twitterju se je na odločitev KPK ozval tudi Janez Janša, ki se sprašuje, kaj je s preiskavo premoženja nekaterih drugih funkcionarjev. Pravosodni minister in nekdanji predsednik KPK Goran Klemenčič pa odločitve ne želi komentirati.

Janšev upravni spor

Vrhovno sodišče je namreč odpravilo zaključno poročilo o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na Janšo.

Janša je pred dvema letoma, ko je bilo poročilo objavljeno, sprožil upravni spor, po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču pa je vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegel v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Obenem pa vrhovno sodišče ni posebej ugotavljalo, ali je ta kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja v poročilu in se do tega ni opredeljevalo.

KPK je pri Janši ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Stranke za ponoven nadzor

Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša pravi,da pri nadzoru verjetno ne bodo prišli do drugačnih ugotovitev kot protikorupcijska komisija v prejšnji sestavi. Imajo pa sedaj eno izkušnjo sodišča več in bodo pri svojem delu verjetno toliko bolj pozorni.

»Menimo, da je v luči različnih interpretacij tega poročila prav, da se nadzor nadaljuje tako, da v prihodnje glede poročila ne bo nikakršnih nejasnosti več,« so zapisali v SD.

Tudi namestnica vodje poslanske skupine SMC Lilijana Kozlovič je spomnila, da je šlo "za razveljavitev iz procesnih razlogov, še vedno pa je ostala odprta vsebina". Po njenih besedah je prav, da se vprašanje, ali je javni funkcionar ravnal koruptivno, razčisti.

Namestnik vodje poslanske skupine ZL Matej T. Vatovec je v odzivu na odločitev protikorupcijske komisije za STA dejal, da komisija s tem odraža to, kar bi morala početi. Nadzor nad politiki in javnimi funkcionarji bi moral po njegovem mnenju teči nenehno, saj je to osnovno poslanstvo komisije. Kot pravi, tako ni nobene zagate, če se zdaj to dogaja pri Janši, ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću ali komurkoli.

Jedrnat je bil odziv vodje poslanske skupine Zaab Janija Möderndorferja:»Pričakovano.«

 

Nadgrajen sistem aplikacije Supervizor za spremljanje transakcij z javnim denarjem

Danes pa je KPK razkrila še porabo javnih sredstev za podjemne in avtorske pogodbe. Po izsledkih Supervizorja je bilo štirim osebam v enajstih letih prek podjemnih in avtorskih pogodb izplačanih tudi po več kot pol milijona evrov.

Preberite tudi:

Supervizor razkriva: ministrica zaseda 2. mesto med prejemniki avtorskih honorarjev