Alma Sedlar: Opozorila OECD v zadnjem trenutku

Članica senata KPK upa, da bodo pristojni prisluhnili vsaj opozorilom OECD.

čet, 25.02.2016, 18:31

Dozdajšnja opozorila Alme Sedlar:

9. oktobra 2014 Borisa Štefaneca predvsem zaradi (domnevnih) nepravilnosti pri obravnavi zadeve Alenke Bratušek poziva k odstopu. Nepravilnosti v postopku je pred dnevi potrdilo tudi Upravno sodišče RS, a zaradi napovedane pritožbe predsednika KPK sodba še ni pravnomočna.

27. februarja 2015 opozori na način vodenja KPK in izrazi zaskrbljenost nad učinkovitostjo boja proti korupciji.

26. marca 2015 slovenski intelektualci objavijo javno pismo z naslovom Poziv k ureditvi razmer v KPK in javna podpora Almi Sedlar.

12. oktobra 2015 v javnem pismu predsedniku Borutu Pahorju opozori na nevzdržne razmere na KPK. Štefanec jo zaradi tega prijavi Informacijski pooblaščenki. Kot uraden razlog navede domnevno nepooblaščene vpoglede v osebne podatke. Prijavi na IP je sledila še prijava KPK zoper Sedlarjevo na KPK. Predsednika KPK so zaposleni še pred odprtjem postopka opozorili, da je takšen postopek nesmiseln že zato, ker ni nikogar, ki bi o njem lahko odločal. Namestnik se je namreč iz postopka izločil, Sedlarjeva o sebi ne more odločati, predsednik KPK pa bi se kot pobudnik postopka moral prvi izločiti zaradi videza nasprotja interesov.

Ljubljana – Članica senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alma Sedlar meni, da so včerajšnja opozorila Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) o stanju v KPK prišla v zadnjem trenutku.

OECD je zaskrbljena nad tem, ali je KPK sploh še sposobna opravljati svoje delo, ali je neodvisna in kakšen ugled ima v javnosti. Po mnenju OECD Slovenija kaže tudi veliko mero neodločenosti pri pregonu korupcije. Na tem področju namreč še ni izvedla nobene reforme. 

»Opozorila OECD pozdravljam in ocenjujem, da so prispela ravno še v zadnjem času. OECD je opozorila natančno na tiste stvari, na katere sem sama zaman javno opozarjala že vse od oktobra 2014. Edino, česar sem bila doslej deležna zaradi navedenih opozoril, so sistematični poskusi javne degradacije ter vrsta ravnanj – od večkratnih odvzemov in sprememb pooblastil, do prijav s strani predstojnika KPK drugim organom –, ki bi jih bilo mogoče razumeti tudi kot povračilne ukrepe,« je zapisala Alma Sedlar v svojem blogu in pristojne pozvala k ukrepanju.

Glede odziva predsednika KPK Boris Štefaneca, da je bila kritika OECD usmerjena proti oblasti, in ne delovanju komisije, ki jo vodi, se Sedlarjeva sprašuje, ali je ona sama in javnost brala enako pismo kot Štefanec. Prepričana je, da je OECD izrazil jasno in nedvomljivo kritiko proti KPK in jo pozval, naj dela na način, za katerega je bila ustanovljena. »Tako sem dojela sama, novinarji in ostali strokovnjaki, ki so poziv OECD danes interpretirali, le Štefanec je razumel drugače. Morda ni bral iste kritike,« pravi Sedlarjeva.

Alma Sedlar je zaskrbljena tudi zaradi odziva politike in strokovne javnosti, za kateri se zdi, da jima skoraj ni več mar. »Kljub temu, da se formalno skoraj nič ne da storiti [predsednika komisije KPK se ne da odstaviti, odstopi lahko le sam ali pa njegovo imenovanje prekliče predsednik države], imajo lahko velik vpliv že neformalni ukrepi in sporočila. Tudi včerajšnje opozorilo OECD je neformalno in upam, da bo vsaj nekoliko zaleglo, če že opozorila doma niso - in da se bodo razmere v skladu z zahtevo OECD do junija 2016 izboljšale« pravi Sedlarjeva.

Na vprašanje, ali je res, da se v KPK v zadnjem času ne lotevajo nobenih preiskovalnih projektov, kot se neuradno govori, Sedlarjeva ne more odgovoriti, saj je senat, od kar je na bolniški, o ničemer ne obvešča. Je pa tudi ona neformalno obveščena, da je stanje na KPK med zaposlenimi in sodelavci zelo slabo, odpovedi se vrstijo druga za drugo, nezadovoljstva z ravnanjem predsednika je čedalje več.

Prijavi sovražni govor