Andrej Ferlinc prepričljivo premagal Barbaro Brezigar

Znana vsa imena državnotožilskega sveta, razen tistega, za katero se mora odločiti Goran Klemenčič.

Objavljeno
17. november 2017 20.14
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ljubljanska višja državna tožilka Tamara Gregorčič, celjska okrožna državna tožilka Simona Kuzman Razgoršek in slovenjgraška okrajna državna tožilka Lucija Helbl so po naših informacijah tisti, ki so znotraj tožilskih vrst dobili največ podpore za nove člane državnotožilskega sveta. Ta bo mandat nastopil 12. decembra.

Pravosodni minister Goran Klemenčič je zdaj tisti, ki v vrste devetčlanskega državnotožilskega sveta (DTS), v rokah katerega so ključne pristojnosti za imenovanje v tožilske vrste in varstvo tožilske samostojnosti, imenuje enega izmed vodij okrožnih državnih tožilstev. Minister se za novo ime še ni odločil.

Državni zbor se je odločil

Državni zbor je sicer na predlog predsednika republike Boruta Pahorja za nove člane DTS izvolil Katjo Filipčič, Milana Birso, Ljubico Kosmovski Fojkar in Igorja Lučovnika.

Katja Filipčič je izredna profesorica za kazensko pravo na ljubljanski pravni fakulteti in prodekanja za študijske zadeve. Kot raziskovalka deluje tudi na inštitutu za kriminologijo fakultete, njeni temeljni področji sta kazensko materialno pravo in kriminologija.

Milan Birsa je upokojeni višji državni tožilec. Po opravljenem pravosodnem izpitu je ves čas opravljal pravosodne funkcije, za višjega državnega tožilca in vodjo celjskega višjega državnega tožilstva je bil imenovan leta 2001. Ob reševanju neugodne kadrovske problematike je prevzel vodenje ptujskega okrožnega državnega tožilstva, kjer se je leta 2013 tudi upokojil.

Ljubica Kosmovski Fojkar je prav tako upokojena višja državna tožilka, ki jo je predsednik republike Borut Pahor imenoval v komisijo za pomilostitve, kjer kot članica sodeluje od leta 2013. Od aprila je tudi članica komisije za statut in poslovnik občinskega sveta koprske občine.

Igor Lučovnik je upokojeni višji sodnik upravnega sodišča. Med drugim je bil leta 1994 svetovalec vlade na pravosodnem ministrstvu, štiri leta kasneje pa je bil izvoljen na mesto višjega sodnika upravnega sodišča. Do upokojitve julija 2014 je bil vodja novogoriškega zunanjega oddelka upravnega sodišča in predsednik dveh senatov.

Na Pahorjevi kandidatni listi je bil sicer tudi odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki pa je zaradi dvomov, ki jih je o njegovi kandidaturi izrazilo tožilsko društvo, od nje odstopil. Podpore poslancev sicer nista dobila Anže Erbežnik z evropske pravne fakultete in Jožef Kovač, nekdaj zaposlen na ministrstvu za javno upravo in za notranje zadeve.

Tožilske odločitve

Po naših informacijah je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, v javnosti najbolj znan kot tožilec v zadevi Patria, prepričljivo premagal obe kandidatki za mesto v DTS, in sicer vrhovno državno tožilko Barbaro Brezigar, tudi nekdanjo generalno državno tožilko in pravosodno ministrico, in Barbaro Knol Drobnič, članico oddelka vrhovnega tožilstva za civilne in upravne zadeve. Večino glasov za članico DTS je dobila tudi nekdanja vodja ljubljanskega okrožnega sodišča, enega najbolj izpostavljenih tožilstev v državi, Tamara Gregorčič, ki je po ponovitvi drugega mandata letos sama zaprosila za razrešitev s te funkcije.