Andrej Možina: Slovenija kot destinacija zdravja

Slovenija se ne more oglaševati z železarstvom in s podobnimi dejavnostmi. Tako kot promoviramo turizem, bi lahko promovirali zdravstvo.

Objavljeno
12. februar 2016 19.08
Andrej Možina,Ljubljana Slovenija 22.08.2013
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Odkar velja v EU prost pretok bolnikov, slovenski zdravniki opozarjajo, da so diskriminirani, skupaj z njimi pa bolniki. ZZZS namreč povrne del stroškov pregledov pri zasebnih zdravnikih v tujini z domačo napotnico, pregledov pri zasebnih zdravnikih v Sloveniji pa ne. Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije, pa vidi težavo tudi v odnosu slovenskih oblasti do zdravstva.

»Zdravstvo kot visokotehnološka dejavnost bi lahko bilo velika priložnost za Slovenijo. Slovenija se ne more oglaševati z železarstvom in s podobnimi dejavnostmi. Tako kot promoviramo turizem, bi lahko promovirali zdravstvo. Ne samo zdraviliškega turizma, ampak tudi zdravljenje. Evropska direktiva daje možnost za tekmovanje na evropskem trgu. Država pa zdravstvu ne omogoči tekmovanja, pač pa ima diskriminatorne ukrepe, kot je zelena knjiga standardov in normativov iz leta 1979. S tem želijo zaščititi ZZZS.

A prišli bi lahko Madžari in bi jih po evropski direktivi morali pregledati po smešno nizkih cenah, ki jih imamo za specialistične preglede v Sloveniji. Skrbi me vse večji odliv bolnikov, predvsem na Hrvaško. O tem nimamo nobenih pravih podatkov, saj ZZZS zabeleži samo tiste, ki pridejo na ZZZS za povrnitev stroškov. Hrvati tudi na veliko oglašujejo svoje zdravstvene storitve pri nas, Slovenci pa se ne smemo oglaševati. Če bomo nadaljevali s slabo karmo, aferami, se bomo med sabo potolkli, medtem pa se bodo drugi okoli nas razvijali. Prej ali slej bo evropska direktiva, ki je zdaj omejena na specialistične preglede, dnevno zdravljenje in dolge čakalne dobe, omogočila tudi pretok bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnicah. Na to bi morali bolnišnice že zdaj pripravljati. Zdravstveni delavci smo diskriminirani, predvsem zasebni, ki ne morejo na stroške ZZZS zdraviti bolnikov v Sloveniji. Tako se nam dogaja, da slovenski ortoped naroča bolnike k samemu sebi na Hrvaško,« je povedal Možina.

Kakovost slovenskega zdravstva so opazili tujci. Sirci, Kuvajtci in Katarci v svojem domačem prostoru s pomočjo nemškega poslovneža promovirajo dobre zasebne prakse iz Evrope. Menda je že 25.000 ljudi iz teh držav odšlo na zdravljenje v Nemčijo. Ravnokar nastaja tudi v Ljubljani že tretja številka revije My Doctor in Europe, kjer v angleškem jeziku promovirajo odlične slovenske zdravnike. Revijo izdaja Asim Busch–Pusitsch, Nemec s koreninami iz vzhodnih držav, ki promovira Slovenijo kot zdravstveno–turistično destinacijo za bogate goste. A treba bi bilo skozi zakonodajo ustvariti pogoje za zdravljenje takih gostov tudi v javnih bolnišnicah, je dejal predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina. Milena Zupanič