Slovenija predlagala delno sprostitev 185 milijonov evrov

Kertova je dobila pozitivne odzive, Slovenija mora čim prej predstaviti konkretne predloge.

Objavljeno
25. februar 2014 20.11
Posodobljeno
08. april 2014 21.11
*iza* Ministrstvo za finance
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA

Bruselj - Vodja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Andreja Kert je danes v Bruslju Evropski komisiji predstavila predlog za čimprejšnjo delno sprostitev zadržanih 185 milijonov evrov evropskih sredstev. Prvi odziv je pozitiven, je pojasnila Kertova, ki je z današnjimi pogovori v Bruslju na sploh zelo zadovoljna.

»V tem trenutku še ne morem govoriti o tem, ali je to mogoče izpeljati ali ne, sem pa dobila pozitivne odzive, da so se pripravljeni pogovarjati in da naj čim prej predstavimo konkretne predloge,« je pojasnila državna sekretarka.

Ob tem je Kertova komisijo obvestila, da se bo Slovenija, če problem vsaj delno ne bo rešen v doglednem času, soočila z likvidnostnimi težavami. Za zdaj položaj obvladujejo, rešitev je treba poiskati čim prej, je poudarila.

V komisiji so po besedah Kertove zagotovili, da bodo zadevo obravnavali pospešeno. Državna sekretarka upa, da bo to vprašanje celovito rešeno v dveh mesecih in da bo vsaj del sredstev sproščen čim prej.

Državna sekretarka ni želela govoriti o konkretnih številkah in drugih podrobnostih, češ da je zadeva zelo kompleksna. Poudarila je, da je želela danes s komisijo predvsem preveriti, ali v Sloveniji razmišljamo v pravi smeri.

Zadržanje 185 milijonov evrov je dvignilo precej prahu. Slovenski pristojni organi so izrazili začudenje in nestrinjanje zaradi postopka. Ob tem so komisijo pozvali, naj ponovno pretehta odločitev, saj zaustavitev plačil pomeni resno likvidnostno nevarnost.

V komisiji so pojasnili, da so sredstva zadržali zaradi resnih pomanjkljivosti v sistemu nadzora in v sistemu javnega naročanja ter da mora Slovenija za sprostitev izplačil zagotoviti ustrezne sistemske in finančne popravke.

Kertova je sicer z današnjimi pogovori s predstavniki komisije o slovenskem črpanju evropskih sredstev na sploh zelo zadovoljna. Obisk je ocenila kot »zelo uspešen«, pogovore kot »zelo konstruktivne«.

Izpostavila je zelo pozitiven odziv Bruslja na vzpostavitev nove vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter ob tem še pojasnila, da ima od 1. aprila dva namestnika - Leo Lekočevič Jagodič in Andreja Engelmana.

S predstavniki komisije se je pogovarjala tudi o osnutku partnerskega sporazuma o črpanju evropskih sredstev v obdobju 2014-2020, ki je danes romal v uradno kolesje komisije, kar je po njenih besedah velik korak naprej v pripravi na novo programsko obdobje.

Državna sekretarka pričakuje, da bodo uspeli do konca meseca pripraviti tudi osnutek operativnega programa in ga poslati v uradni postopek komisiji v začetku maja. Partnerski sporazum in operativni program bi morala biti po njenih besedah zapečatena jeseni.

Prednostna naloga nove službe je po besedah Kertove uspešno pripraviti črpanje evropskih sredstev v novem proračunskem obdobju 2014-2020 ter uspešno končati črpanje v prejšnjem obdobju 2007-2013, pri čemer bosta dve leti obe nalogi tekli vzporedno.

Uresničitev ključne prioritete - pospešitve črpanja na vseh področjih - terja po njenih besedah zelo dobro usklajevanje, hitro in nehierarhično delovanje ter boljšo operativnost, odzivnost in prilagodljivost.

Slovenija ima sicer po njeni oceni dobre možnosti, da počrpa vsa sredstva, a vendar ne moremo biti zadovoljni, saj bo treba od 4,1 milijarde evrov iz obdobja 2007-2013 do konca leta 2015 počrpati še 1,5 milijarde evrov.

Podpisanih je že za 3,9 milijarde evrov pogodb, a ključno je izvajanje, ki ga je na sploh treba poenotiti in poenostaviti ter izboljšati transparentnost, je še poudarila.