Anketa Dela: Država naj podpre mariborsko univerzijado!

Večina vprašanih je za državno subvencijo univerzijadi, nasprotuje pa zmanjšanju števila ministrstev.

Objavljeno
05. februar 2012 17.58
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Ljubljana – Nezadovoljni s potrditvijo Janeza Janše za mandatarja, nezadovoljni s krčenjem števila ministrstev v njegovi vladi. Tako bi lahko opisali odnos večine sodelujočih v tokratni anketi Dela. Presenetljivo je bila podpore deležna tudi ideja o državnem subvencioniranju mariborske univerzijade.

Pred kratkim je poslanska večina v državnem zboru za novega predsednika vlade izvolila Janeza Janšo. Kako to odločitev sprejemajo sodelujoči v anketi Dela? Večina vprašanih, 52,8 odstotka, ni zadovoljnih. A kar precejšen del, 44,3 odstotka, jih je odgovorilo, da so zadovoljni s potrditvijo Janeza Janše za mandatarja v državnem zboru.*

Med nezadovoljne sodijo zlasti simpatizerji PS (97 odstotkov ni zadovoljnih), SD (86 odstotkov) in DLGV (71 odstotkov), pa tudi najmlajši anketiranci, stari 18–25 let (61 odstotkov), in najstarejši, stari 66 let ali več (61 odstotkov). Nasprotno pa zadovoljstvo izražajo predvsem simpatizerji SDS (98 odstotkov zadovoljnih), NSi (90 odstotkov) in SLS (63 odstotkov) ter anketiranci srednjih let, stari 36–49 let (54 odstotkov).­

Združevanje in delitev ministrstev

Nova vlada bo imela manj ministrov kot prejšnja in sploh vse slovenske vlade doslej. Spremenjeni zakon o vladi, ki je določil nova, združena ministrstva, je povzročil nemalo razburjenja v javnosti. Najbolj je odmevala ukinitev samostojnega ministrstva za kulturo, ki bo zdaj del tako imenovanega superministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Anketirane so vprašali, ali bi po njihovem kulturno ministrstvo moralo ostati samostojno. Precejšnja večina, 61,3 odstotka, jih meni, da bi moralo, nasprotnega mnenja jih je tretjina, 32,2 odstotka. Ukinitev samostojnega kulturnega ministrstva torej nima podpore javnosti.

Po drugi strani pa spremenjeni zakon predvideva tudi razdelitev določenih ministrstev. Tako naj bi se ministrstvo za okolje in prostor razdelilo, tako da bi se en del priključil ministrstvu za kmetijstvo in okolje, drugi pa ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Tudi s tem anketiranci niso zadovoljni. Da tega ne podpirajo, jih pravi 54,2 odstotka. Nasprotnega mnenja jih je 34,9 odstotka.

Še eno vprašanje, ki ga odpira spremenjeni zakon o vladi, je sprožilo veliko javne polemike: prenos pristojnosti za tožilstvo s pravosodnega na notranje ministrstvo. Tu je nasprotovanje anketiranih še večje. Kar 67,4 odstotka jih ne podpira tega prenosa pristojnosti. Med temi še posebej izstopajo izobraženi anketirani, tisti z višje- ali visokošolsko izobrazbo (80 odstotkov jih nasprotuje) ter simpatizerji PS (87 odstotkov), SD (80 odstotkov) in DLGV (78 odstotkov).

»Bi bilo za vas sprejemljivo, da bi največja koalicijska stranka SDS vodila ministrstvo za notranje zadeve, v katero bi spadala policija in tožilstvo?« To vprašanje je bilo deležno največjega nasprotovanja. Proti temu, da bi ena stranka nadzorovala tako policijo kot tožilstvo, se je izreklo 69,1 odstotka vprašanih. Edina skupina anketirancev, ki večinsko podpira SDS v tej zadevi, so volivci SDS.

Pomoč mariborski univerzijadi

Zadnje vprašanje v tokratni anketi se nanaša na športno prireditev, katere izvedba postaja vse bolj vprašljiva. Gre za univerzijado v Mariboru, ki bi morala biti prihodnje leto, a se zaradi pomanjkanja finančnih sredstev to vse bolj izmika. Če ne bo dela sredstev prispevala tudi država, se zna zgoditi, da univerzijade ne bo.

Sodelujoči v Delovi anketi večinsko menijo, da bi na pomoč morala priskočiti država. S tem, da naj država finančno podpre izvedbo univerzijade v Mariboru, jih je soglašalo 54,1 odstotka. Nasprotnega mnenja jih je nezanemarljivih 41,4 odstotka. Za finančno podporo države univerzijadi v Mariboru se zavzemajo predvsem anketirani v Podravski (77 odstotkov) pa tudi Koroški (70 odstotkov) in Pomurski (65 odstotkov) regiji.