Anketa Dela: Dušan Mramor uspešen minister, a bi moral odstopiti

Dve tretjini slovenske javnosti meni, da se je premier Miro Cerar slabo odločil, njegovi argumenti pa so bili neprepričljivi.

Objavljeno
24. januar 2016 21.10
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Velika večina anketirancev, če bi se znašla v vlogi premiera Mira Cerarja, bi sprejela odstop ministra za finance Dušana Mramorja, je razkrila tokratna anketa Dela. To bi storili, kljub temu da jih Mramorjevo delo več ocenjuje za uspešno kot neuspešno.

Zaradi afere z dodatki za stalno pripravljenost na 11 fakultetah Univerze v Ljubljani je minister za finance Dušan Mramor ponudil svoj odstop predsedniku vlade Miru Cerarju, a ga ta ni sprejel. Več kot 70 odstotkov anketirancev meni, da bi v tem primeru ravnali drugače in sprejeli Mramorjev odstop, slaba petina pa ga ne bi. Zanimivo je, da odstopa ne bi sprejeli le podporniki SMC.

Ker Cerar ni ukrepal, kot je pričakovala večina slovenske javnosti, je razumljivo, da dve tretjini sodelujočih v anketi to opredeljuje kot slabo potezo, petina pa kot dobro. Cerarjevi argumenti niso bili prepričljivi za dve tretjini vprašanih, prepričljivi pa za slabo petino sodelujočih. Opazimo lahko, da opredelitve ob teh dveh vprašanjih (o argumentih predsednika vlade in oceni njegove odločitve) sovpadajo, kar pomeni, da ima slovenska javnost precej izdelano stališče o delovanju Mira Cerarja v primeru finančnega ministra.

Zanimalo nas je tudi, kaj bi moral po mnenju anketirancev storiti Mramor ob razkritju, da je imel pomembno vlogo pri uvajanju dodatkov za stalno pripravljenost na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Največ vprašanih se je strinjalo s trditvijo, da bi moral Mramor odstopiti, ker je prekršil zakon in je zato slab zgled drugim funkcionarjem in državljanom. Slaba tretjina jih meni, da Mramorju ni treba odstopiti, a mora vrniti ves denar, štiri odstotke pa je prepričanih, da finančnemu ministru ni treba odstopiti, ker da je to bila napaka, ki se je zgodila, ko je bil še v službi na fakulteti in ne na ministrstvu. Če povzamemo, jih skoraj 60 odstotkov meni, da bi moral Mramor odstopiti, tretjina pa, da mu tega ni treba storiti, mora pa vrniti denar iz dodatkov za stalno pripravljenost.

Kljub temu da je velika večina anketirancev prepričanih, da bi moral biti minister za finance sankcioniran z odstopom, jih 43 odstotkov meni, da Mramor dela dobro, 38 odstotkov pa, da dela slabo. Mramorjevo delo označujejo za uspešno predvsem podporniki SMC, SD in anketiranci z višjo ali visoko izobrazbo. Neuspešno se zdi podpornikom SDS.

Anketiranci menijo podobno o ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič. Skoraj 60 odstotkov vprašanih meni, da bi morala odstopiti in vrniti ves denar, ki ga je prejela kot dodatek za stalno pripravljenost, ko je bila zaposlena na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, četrtina pa, da ji ni treba odstopiti, a naj vrne vse dodatke.