Anketa Dela: Grčija mora vrniti izposojeni denar do zadnjega centa

Reševalni paket v višini 80 milijard evrov za Grčijo bi na slovenskem referendumu gladko padel.

Objavljeno
19. julij 2015 17.37
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Če bi o finančni pomoči Grčiji, o kateri so se evropski voditelji dogovorili pred kratkim, odločali prebivalci Slovenije na referendumu, bi jo gladko zavrnili, razkriva tokratna anketa Dela. Anketiranim je tudi najbližja trditev, da morajo Grki vrniti ves denar, ki so si ga izposodili.

Anketa Dela kaže, da je malo več kot 80 milijard evrov pomoči za finančno in socialno izčrpano Grčijo odločno preveč za povprečnega prebivalca Slovenije. Če bi lahko o dogovoru evropskih držav o pomoči Grčiji odločali na referendumu, bi jo brez oklevanja zavrnili s skoraj plebiscitarno večino. V nadaljevanju ankete lahko tudi izvemo, da več kot polovica vprašanih zagovarja rešitev, ki predvideva vrnitev vsega denarja, ki so si ga Grki izposodili, le za dobro petino bi bila sprejemljiva rešitev, ki bi predvidela odpis dolgov.

V anketi izvemo še, da je vprašanim veliko bližje stališče Nemčije kot grške vlade, ki jo vodi Siriza, večina pa se zavzema za kompromisno rešitev, ki bi se našla med pozicijami Nemčije in Grčije. Držo slovenske vlade ocenjujejo pozitivno, še izvemo v anketi.

Potem ko so evropski voditelji po napornih pogajanjih le dosegli dogovor o rešitvi grške finančne drame, so slovesno oznanili, da so dosegli dogovor, ki je težak več kot 80 milijard evrov, s pomočjo katerih bi se južnoevropska država vrnila na zeleno vejo. Če bi Slovenci o tem odločali na referendumu, bi ga odločno zavrnili, bi lahko sklepali na podlagi tokratne ankete - kar 72 odstotkov vprašanih paketa ne bi podprlo, za 17 odstotkov pa je sprejemljiv. Med zadnijimi zlasti izstopajo simpatizerji Združene levice.

Ob naslednjem vprašanju, ali bi podprli izstop Grčije iz območja evra, je javno mnenje že veliko bolj različno. Malenkost več je tistih, ki se ne bi strinjali z grexitom (ta izraz se je uveljavil, ko se je omenjala možnost, da bi Grčija opustila evro), in sicer 38 odstotkov, odstotek manj pa je takšnih, ki jih grexit ne bi motil, medtem ko se četrtina vprašanih ni znala opredeliti. Izstop Grčije iz evrocone bi podprli podporniki SDS in moški, nasprotujejo po mu anketiranci v starostnem obdobju od 18 do 25 let.

Brez podpore odpisu dolgov

Na vprašanje, katera stran jim je bližja v grški drami - grška, nemška ali nevtralna -, je 44 odstotkov anketiranih dejalo, da so jim bliže stališča evropskih držav, ki zagovarjajo kompromisno rešitev, skoraj tretjini so bolj blizu argumenti Nemčije, ki je zahtevala konkretne reforme v zameno za finančno pomoč, le deset odstotkov podpira Grčijo in napore njene vlade, ki
jo vodi Syriza. Nemška stališča so bliže volivcem SDS in anketirancem od 50 do 65 let.

V Grški drami se med možnimi rešitvami omenja tudi odpis dolgov, a ta ukrep pri slovenski javnosti ne bi naletel na podporo. Več kot polovica sodelujočih se strinja s trditvijo, da Grčiji ne smemo odpisati dolgov, predvsem pa, da mora vrniti vse do zadnjega centa. Če upoštevamo še trditev, da morajo vrniti večino izposojenega denarja, lahko ugotovimo, da kar 72 odstotkov vprašanih ne podpira odpisa dolgov Grčiji. Z odpisom dolga bi se strinjala slaba petina vprašanih. Ob tem nas je zanimalo tudi, ali so anketiranci vedeli, da je Slovenija Grčiji med vsemi državami EU posodila največ denarja glede na BDP - tri četrtine jih je vedelo za to dejstvo, četrtina pa ne.

In na koncu nas je zanimalo še, kako ocenjujejo držo Slovenije oziroma vlade v grški drami. Da je Slovenija ravnala pravilno, ko je zagovarjala odločno in nepopustljivo politiko do Grčije, meni skoraj tretjina anketirancev. Če dodamo še odgovor, da je Slovenija sicer ravnala pravilno, a premalo diplomatsko, bi lahko ugotovili, da se več kot polovica vprašanih strinja z
držo slovenske vlade v grški dolžniški drami. Da vlada ni ravnala pravilno in bi morala pokazati več razumevanja do Grčije, meni slaba petina vprašanih.