Anketa Dela: Interpelaciji brez podpore

V Delovi anketi tokrat tudi o podpori novi vstajniški stranki.

Objavljeno
17. november 2013 18.36
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Interpelaciji proti ministroma Gregorju Virantu in Urošu Čuferju, o katerih bo odločal državni zbor, nimata večinske podpore slovenske javnosti, je pokazala anketa Dela ta teden. Podpira ju dobra tretjina vprašanih, skoraj polovica pa jima nasprotuje.

Interpelacijo proti ministru za notranje zadeve Gregorju Virantu podpira 38 odstotkov anketiranih, 48 odstotkov pa je ne podpira. Še nekoliko manj podpore ima interpelacija zoper finančnega ministra Uroša Čuferja, o kateri bo slovenski državni zbor odločal že ta teden: podpira jo 35 odstotkov vprašanih, ne podpira pa je 43 odstotkov.

Gregorju Virantu jih je 22 odstotkov dalo šolsko oceno 1 (zelo slabo) in 21 odstotkov oceno 2 (slabo), štirico ali petico pa skupaj le 18 odstotkov. Povprečna ocena, ki so mu jo dali anketiranci, je tako 2,53, kar je manj od trojke, srednje ocene. Urošu Čuferju so anketiranci namenili še slabšo oceno, povprečno 2,32. Enko mu je prisodila več kot četrtina vprašanih.

Obstaja močna povezava med oceno dela obeh ministrov in podporo interpelacijama proti njima: 73 odstotkov anketirancev, ki so ocenili delo Čuferja ali Viranta z zelo slabo, interpelaciji podpira. Vendar že večina tistih, ki so jima prisodili povprečno oceno, interpelacij ne podpira.

Zanimivo je, da so moški precej bolj naklonjeni interpelacijam kot ženske. Med moškimi jih 45 odstotkov podpira interpelacijo proti Virantu in 42 odstotkov proti Čuferju. Med ženskami jih 31 odstotkov podpira interpelacijo proti Virantu in 30 odstotkov proti Čuferju.

Strankarsko gledano pa po podpori obema interpelacijama posebej izstopajo simpatizerji SDS. Interpelacijo proti Virantu jih med njimi podpira 73 odstotkov, proti Čuferju pa 62 odstotkov.

Vstajnikom dobro kaže

V tokratni anketi so sodelujoče spraševali še o možnostih nove vstajniške stranke na prihodnjih volitvah in o razmerjih na slovenski politični desnici. Večina pričakuje, da bo tudi v prihodnje vodilno vlogo igrala SDS. Nova vstajniška stranka ima kar nekaj možnosti na prihodnjih volitvah, med strankami desnice pa najbolje kaže SDS. Tako je prepričana večina sodelujočih v tokratni anketi Dela.

Nekatere skupine vstajnikov napovedujejo, da bodo v kratkem ustanovile politično stranko. Kakšne so možnosti te nove politične stranke? Bi na prihodnjih volitvah lahko prišla v parlament? Večina vprašanih - ravno 51 odstotkov - meni, da se bo to zgodilo. A precejšen je tudi delež tistih, ki menijo nasprotno: 42 odstotkov.

Najbolj optimistična je najmlajša skupina anketirancev, starih od 18 do 25 let. Kar 88 odstotkov jih meni, da bodo vstajniki prestopili parlamentarni prag. Najbolj pesimistična je starostna skupina od 26 do 35 let: 53 odstotkov jih meni, da vstajnikom ne bo uspelo.

Na desnici vodi SDS

Kako pa se bodo v prihodnje razvijala razmerja na desnici? Katera stranka bo na naslednjih volitvah dobila največ glasov? Večina vprašanih, 51 odstotkov, pričakuje, da bo to SDS. Da bo vodilna NSi ali SLS, jih pričakuje po 12 odstotkov, da bo to DL, pa osem odstotkov.

Seveda za zmago vsake od teh strank najbolj navijajo njihovi potencialni volivci, zanimivo pa je, da zmago SDS nadpovprečno pogosto napovedujejo tudi simpatizerji SD, zmago NSi anketiranci, stari od 26 do 35 let, zmago SLS pa brezposelni in študenti.

Nazadnje še vprašanje, kateri od predsednikov strank je anketiranim najbližji. Presenetljivo je to Gregor Virant, predsednik DL, ki ga je izbralo 24 odstotkov vprašanih. Sledi Ljudmila Novak (NSi) z 21 odstotki, nato Janez Janša (SDS) z 19 odstotki, najmanj simpatij med predsedniki z desnega pola slovenskih strank pa uživa Franc Bogovič (SLS); izbralo ga je 16 odstotkov anketiranih.

Ob tolmačenju teh rezultatov je treba upoštevati, da so vprašanje postavili splošni javnosti, in ne le potencialnim volivcem desnice. Tako Viranta poleg simpatizerjev DL nadpovprečno pogosto omenjajo tudi simpatizerji SD. Zanimivo je še, da so Janši nadpovprečno pogosto naklonjeni moški, Novakovi pa ženske.

***

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 407 odraslih državljanov 12. in 13. novembra 2013 opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Nekatera odstopanja sociodemografske sestave anketirancev glede na sestavo odraslega prebivalstva Slovenije popravlja uteževanje s kombiniranimi utežmi.