Anketa Dela: Janša primernejši mandatar kot Janković

Odločna večina je proti temu, da bi prodali največje slovensko trgovsko podjetje.

Objavljeno
29. januar 2012 20.17
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Janez Janša je najprimernejši kandidat za mandatarja, je odgovorilo največ sodelujočih v tokratni anketi Dela, 38,2 odstotka. Da je to Zoran Janković, jih je menilo malo manj, 34,7 odstotka.

To pomeni, da se je v le tednu dni javno mnenje precej spremenilo. Na podobno vprašanje v prejšnji anketi je precej več ljudi izbralo Jankovića (51 odstotkov) kot Janšo (31,4 odstotka).

Ne prodaji Mercatorja Agrokorju

Napovedano ostro proračunsko varčevanje ima podporo slovenskega javnega mnenja, še bolj pa zlato fiskalno pravilo, ki naj bi ga zapisali v ustavo, kaže tokratna anketa Dela. Izredno veliko pa je nasprotovanje prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

S tem, ko je postalo realno, da bo vlado oblikoval Janez Janša, je njegovo mandatarstvo postalo sprejemljivejše za slovensko javnost. A kot kaže, to še ne pomeni široke podpore novi koaliciji. Vprašanje, ali bi podprli desnosredinsko koalicijo med SDS, DLGV, SLS, NSi in Desus, je anketirance razdelilo na dvoje. Da bi jo podprli, jih je reklo 47 odstotkov, da je ne bi, pa 46,4 odstotka. Po pričakovanju podporo koaliciji izražajo predvsem simpatizerji SDS, SLS in NSi, nasprotujejo pa ji zlasti volivci PS in SD. Po starostnih skupinah izstopajo anketiranci, stari 36–49 let, med katerimi jih je 57 odstotkov podpornikov desnosredinske koalicije. V nasprotno smer, med nepodporniki pa izstopa starostna skupina 26–35 let, od katerih jih koalicije ne podpira 58 odstotkov.

Slovenskemu proračunu se napovedujejo ostri rezi, saj naj bi že letos privarčevali 800 milijonov evrov. Javnost se s tem strinja. Večina anketiranih, 56,3 odstotka, napovedano proračunsko varčevanje podpira. Da ga ne podpirajo, jih je odgovorilo 34,9 odstotka.

O še eni napovedi političnih strank so vprašali anketirance: o tem, da bi v ustavo zapisali zlato fiskalno pravilo, ki omejuje zadolževanje države. Tudi ta ima močno podporo javnosti. Da to odločitev podpirajo, je odgovorilo dve tretjini, 67,1 odstotka vprašanih. Da je ne podpirajo, jih je odgovorila dobra četrtina, 26,4 odstotka.

V zadnjih dneh je slovensko javnost burilo tudi vprašanje prodaje slovenskega trgovskega podjetja Mercator, za katerega se poteguje hrvaški Agrokor. Sodelujoče v anketi so vprašali, ali bi podprli to prodajo. Pokazalo se je, da je podpora sila majhna oziroma nasprotovanje prodaji izredno veliko. Proti prodaji se je izreklo 84,3 odstotka vprašanih, zanjo pa le 11,3 odstotka.

Medtem pa se cene goriva vse bolj dvigajo. V Sloveniji so prejšnji teden dosegle zgodovinsko najvišjo raven in so zdaj višje kot v vseh štirih sosednjih državah. Ali zaradi tega lahko pričakujemo, da bodo Slovenci gorivo odslej bolj množično kupovali v sosednjih državah? Nekoliko več kot doslej prav gotovo. Da nameravajo gorivo odslej kupovati v sosednjih državah, je odgovorilo 11,6 odstotka vprašanih. Toliko manj jih bo torej odslej gorivo kupovalo v Sloveniji. No, znatna večina, 84,7 odstotka jih namerava gorivo še naprej kupovati v Sloveniji.

Med tistimi, ki nameravajo po gorivo v sosednje države, prevladujejo anketiranci iz pomurske in podravske regije. Razumljivo, ti imajo blizu do meje, bodisi avstrijske, madžarske ali hrvaške. Zanimivo pa nakupa v tujini ne napovedujejo anketiranci iz Primorske, kjer je tudi blizu do meje – italijanske.