Anketa Dela: Najnižja podpora vladi

Vlado Mira Cerarja pozitivno ocenjuje le še 18 odstotkov ljudi. Lestvico priljubljenosti zapuščata Mramor in Erjavec.

Objavljeno
08. februar 2016 19.38
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Vlada Mira Cerarja je v februarski meritvi dobila najnižjo srednjo oceno, odkar je pred 17 meseci nastopila mandat. Vzroke za padec podpore lahko iščemo v dejstvu, da premier ni sprejel odstopa finančnega ministra Dušana Mramorja.

Vlado, ki jo vodi Miro Cerar, pozitivno ocenjuje le še 18 odstotkov slovenske javnosti, negativno pa že skoraj 56 odstotkov. Srednjo oceno ji podeljuje le še 16 odstotkov sodelujočih v tokratnem barometru. Srednja ocena tako znaša 2,37, kar je doslej najnižja izmerjena podpora vladi v tem mandatu. Izmerjena podpora vladi je sicer izjemno nizka, a dna še ni dosegla, saj je vladi Janeza Janše ocena v drugem mandatu padla celo pod 2 in tudi vlada Alenke Bratušek je že dosegala nižje podpore.

 


Srednja ocena vlade Mira Cerarja je dosegla najnižjo raven od prevzema mandata. Pozitivnih ocen je za manj kot 20 odstotkov, takšnih, ki vladi podeljujejo srednjo oceno, je tudi precej manj, zelo pa se je okrepil blok volivcev, ki so vlado tokrat ocenili negativno.





V tokratnem barometru še ugotavljamo, da se razmerja med političnimi strankami ne spreminjajo bistveno. Prva ostaja SDS, druga SMC, tretja ZL in četrta SD. Medtem ko so stranke levice nekoliko izgubile, so stranke desnice ohranile podporo. Zato pa se je povečal delež tistih, ki ne vedo, koga bi volili. Njihov delež presega 60 odstotkov volilne populacije.

Zanimivo je tudi na barometru priljubljenosti politikov, saj lestvico zapuščata Dušan Mramor in Karl Erjavec. Več kot očitna vpletanja v afere namreč ne koristijo njunima političnima karierama. 

Razmerja med političnimi strankami v drugi meritvi priljubljenosti političnih strank v letošnjem letu se niso spremenila. Vodilna ostaja opozicijska SDS, ki ohranja podporo na januarski ravni. Druga ostaja SMC, ki ji je podpora nekoliko padla, a ne toliko kot Združeni levici, ki je še vedno tretja, a z občutno manjšo podporo. Februarja je prejela manjšo podporo tudi SD, a se je približala konkurentki ZL, peta je NSi in povsem blizu na šestem mestu Desus.


Primerjava obeh meritev v letošnjem letu pokaže, da so stranke na levici izgubile podporo, na desnici pa so ohranile pozicije. Je pa zaznati krepitev bloka volivcev, ki ali ne vedo, koga bi volili, ali se ne bi udeležili volitev, ali pa ne bi volili nobene stranke, ki so jim na voljo. Januarja je bilo takšnih dobrih 55 odstotkov, februarja že več kot 60 odstotkov.


Barometer priljubljenosti

Barometer priljubljenosti politikov tokrat zaznamujeta slovo Dušana Mramorja in Karla Erjavca, saj sta prejela prenizke ocene, da bi se ohranila na lestvici. Ocena se je najbolj znižala Mramorju, najbolj pa se je zvišala Jelinčiču.
Vodilni politik je še vedno Borut Pahor, sledita mu Tanja Fajon in Violeta Bulc, četrti je Dejan Židan. Ocena je znova občutno padla Miru Cerarju, ki ostaja na sredini lestvice. Na barometer priljubljenosti se v prihodnjem mesecu vračata Janez Janša in Branko Grims.