Anketa Dela: Občutni padec podpore vladi

Na vlado pozitivno gleda 22 odstotkov vprašanih, negativno 52 odstotkov, ne pozitivno ne negativno 17 odstotkov.

Objavljeno
06. april 2015 21.21
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Politični konflikt, v katerega so se zapletle koalicijske stranke ob aferi Veberkom, je povzročil splošno nezaupanje v politiko. Medtem ko je  padla podpora praktično vsem strankam, so se bistveno povečali odstotki  volivcev, ki se volitev, ali ne bi udeležili, ali ne bi nikogar volili,  ali pa ne vedo koga voliti. Če seštejemo vse tri kategorije za marec, je  bilo takšnih volivcev dobrih 45 odstotkov, aprila pa že skoraj 60 odstotkov.

Med preostalimi, ki so odločeni, še vedno prevladuje izbira SMC, a ji je  podpora zelo padla, s 15 na 10 odstotkov. Sledita ji SDS in ZL, ki sta tudi nekoliko izgubili. Pri SD merimo že tretji mesec zapovrstjo podporo pri 6,3 odstotkih, kar bi lahko pričalo o tem, da je uspela ustaviti  padanje. Desus se je nekoliko popravil, povsem nerazumljiv pa je padec NSi na 1,4 odstotka.

Zaradi vseh dogodkov v minulem tednu ne preseneča drastičen padec  podpore vladi. Precejšen delež ljudi, ki ji je podeljevalo pozitivno ali  srednjo oceno, se je aprila preselil v negativno oceno. Krivulja rahlega  pridobivanja podpore vlade Mira Cerarja v letošnjem letu se je v tednu  dni obrnila v negativno smer. Podobna slika je pri ocenjevanju dela  državnega zbora.

Najpriljubljenejši Borut Pahor 

 


V aprilskem barometru priljubljenosti je politiki niso odnesli dobro, saj so vsi prejeli nižje povprečne ocene glede na marec. Prvo mesto ohranja Borut Pahor, druga je Violeta Bulc in na tretje mesto se je  uvrstila še ena »bruseljčanka« Tanja Fajon. Miro Cerar je četrti, a z  nižjo oceno. Največjega znižanja ocene je bil deležen Matej Tonin, ki mu  rušenje obrambnega ministra Janka Vebra očitno ni koristilo. Slednjega bomo maja prvič merili v barometru, vrača se tudi Janez Janša, poslavljata pa se Milan Zver in Alenka Bratušek.