Anketa Dela: Predčasne volitve 
ob pravem času

Javno mnenje pričakuje ostro in umazano kampanjo, polno medsebojnega obtoževanja.

Objavljeno
02. oktober 2011 20.24
Posodobljeno
03. oktober 2011 07.30
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Parlamentarne volitve so tokrat predčasne. Predsednik republike jih je razpisal že za letos, 4. decembra. Kot kaže tokratna anketa Dela, je to za slovensko javno mnenje kar pravi čas: ne prezgodaj ne prepozno. Predvolilna kampanja bo sodeč po pričakovanju anketiranih ostra in umazana, njena glavna tema pa bo medsebojno obtoževanje.

Letošnji 4. december je za večino sodelujočih v tokratni anketi Dela pravi termin. Tako je odgovorilo 53,2 odstotka vprašanih. Za slabo tretjino, 31,3 odstotka vprašanih, pa je to vendarle prepozno, volitve bi po njihovem morale biti že prej. Da bi morale biti volitve kasneje in je torej 4. decembra prezgodaj, jih ocenjuje zelo malo; takih je osem odstotkov.

Podrobnejši pregled rezultatov ankete pokaže, da predvsem najmlajši potencialni volivci (stari 18–25 let) in simpatizerji SDS menijo, da bodo volitve prepozno.

Predvolilna kampanja bo letos ostra, s številnimi udarci pod pasom, je več kot polovica, 55,8 odstotka anketiranih, odgovorila na vprašanje, kakšno kampanjo pričakujejo. Da bo letos v kampanji poudarek na soočanju programov strank, jih je menila dobra petina (21,7 odstotka). Najmanj, 15,5 odstotka sodelujočih v anketi, pa v kampanji pričakuje običajno soočanje nasprotnih argumentov.

Kakšne bodo 
predvolilne teme?

Kakšne teme pričakujejo anketirani v letošnji kampanji? Precejšnja večina jih pričakuje medsebojno obtoževanje; tak odgovor je izbralo kar 68,9 odstotka vprašanih. Gospodarske in socialne teme jih pričakuje 46,1 odstotka, tajkunske in o pravni državi 39,2 odstotka, vprašanja prihodnosti in preteklosti 27 odstotkov, vprašanja ekologije in tehnologije pa 10,5 odstotka. Pri tem vprašanju je vsak anketirani lahko dal več odgovorov, zato njihov seštevek presega sto odstotkov.

Spremljanje kampanje

Koliko je kampanja sploh pomembna za volivce? Sodelujoče v anketi so vprašali, ali bodo spremljali kampanjo. (To vprašanje ni predstavljeno v priloženem grafu.)

Pritrdilno je odgovorila precejšnja večina (67 odstotkov), nikalno pa 28,7 odstotka. Glede na to, da je udeležbo na volitvah napovedalo 77 odstotkov anketiranih (podrobneje o tem poročamo na 1. strani Dela), bo kampanjo spremljal velik del tistih, ki se nameravajo udeležiti volitev. Kampanja jim je torej zelo pomembna.

Zgolj tiste, ki so pritrdilno odgovorili na zgornje vprašanje – torej da bodo spremljali kampanjo –, so vprašali še, kako jo bodo spremljali. Našteli so jim več možnosti, a odločna večina (87,5 odstotka anketiranih) je odgovorila, da jo bodo spremljali v medijih. Preostali odgovori pa so: aktivno bom sodeloval na socialnih omrežjih na internetu – 3,8 odstotka, sodeloval bom na predvolilnih shodih – 2,3 odstotka, kandidiral bom za poslanca – 2,5 odstotka, nič od naštetega – 3,7 odstotka. Z »ne vem« jih je odgovorilo 0,3 odstotka.

Državni zbor o TEŠ 6

Zdaj, ko je že določen datum predčasnih volitev in vlada opravlja le še tekoče posle, parlament še vedno sprejema daljnosežne odločitve, kakršna je, denimo, več stomilijonsko poroštvo za TEŠ 6. Je dopustno, da državni zbor med razpustom odloča o takšnem vprašanju?

Za večino anketiranih ni. Več kot tri četrtine (76,4 odstotka) jih je odgovorilo nikalno, pritrdilno pa le 14,8 odstotka.

Slovenska pomoč Grčiji

Natanko enak delež nikalnih odgovorov – 76,4 odstotka – je bil pri vprašanju, ali naj Slovenija še naprej finančno pomaga Grčiji. Javnost je odločno proti, saj se je za pomoč opredelila le petina vprašanih oziroma 20,6 odstotka.