Anketa Dela: Pridobivajo stranke zunaj parlamenta

Prva SD, druga SDS, tretja PS. Več glasov za SNS, TRS in Solidarnost. Srednja ocena vladi se je opazno dvignila.

Objavljeno
12. januar 2014 19.01
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Januarska redna mesečna anketa Dela je pokazala, da se podpora parlamentarnim strankam praktično ni spremenila, pač pa je zadovoljstvo z delom vlade večje, kot je bilo pred mesecem dni. Tudi v Barometru priljubljenosti so vsi politiki dobili boljšo oceno.

Javnosti se je vlada v zadnjem mesecu očitno nekoliko priljubila, kar kaže tudi opazno višja ocena, ki jo je dobila za svoje delo – potem ko je vse od nastopa mandata lansko pomlad ocena iz meseca v mesec samo padala. Še vedno je negativnih ocen bistveno več kot pozitivnih, kljub vsemu pa se je srednja ocena opazno dvignila, z 2,28 prejšnji mesec na 2,52 tokrat. To je prvo zvišanje ocene po nastopu nove vlade Alenke Bratušek: odkar so jo aprila lani prvič ocenjevali, je bila ocena vsak mesec slabša kot mesec pred tem.

Po drugi strani pa dobre ocene za vlado, takšne, ki bi znašala več kot 3, ni bilo že nekaj let.

Kljub večji naklonjenosti, ki jo sodelujoči v Delovi anketi kažejo do vlade in politkov nasploh, pa se to pri podpori političnim strankam skoraj ne pozna. Prva je SD s 14,7 odstotka, druga pa SDS z 11,8 odstotka glasov. Tretje mesto ohranja PS s 6,8 odstotka glasov. To je tudi parlamentarna stranka, ki je v primerjavi s prejšnjim mesecem največ pridobila, pa še to le 1,3 odstotne točke več glasov. Sledijo Desus, NSi in SLS, zadnja pa je DL z 2,3 odstotka glasov, kar je kljub vsemu eden boljših rezultatov za to stranko zadnje čase.

Če za parlamentarne stranke ni velikih sprememb, pa so bistven premik doživele zunajparlamentarne stranke - prikazane so v rubriki drugo. Še prejšnji mesec so skupaj dobile 1,7 odstotka glasov, tokrat kar 5,3 odstotka. Med njimi so SNS (1,7 odstotka), Solidarnost (1,5 odstotka), Trs (1,2 odstotka), Zares (0,6 odstotka) in LDS (0,3 odstotka).

Zato pa je bistveno narastel delež glasov za zunajparlamentarne stranke. Med njimi izstopajo SNS, TRS in ta mesec prvič tudi Solidarnost. Upadel pa je delež tistih, ki pravijo, da ne bi volili nobene stranke ali sploh ne bi šli volit.

Zvišala se je tudi ocena za delo državnega zbora, a bistveno manj kot za vlado, z 2,19 na 2,30. V nasprotju s prejšnjimi meseci je tokrat vlada ocenjena opazno bolje kot parlament.

Javnost je januarja torej do politikov mnogo bolje razpoložena, kot je bila decembra. Ali gre za pomemben preobrat ali pa le za ponovoletni optimizem, se bo pokazalo že v anketi prihodnji mesec.