Anketa Dela: SMC ohranja prednost pred SDS

Violeta Bulc je na drugem mestu po priljubljenosti na barometru. Na prvem še vedno Pahor.

Objavljeno
08. februar 2015 19.25
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana– Stranka Mira Cerarja (SMC) že drugi mesec zapored ohranja vodstvo pred zasledovalno SDS, potem ko je decembra na vrhu nastala sprememba. Zdi se, da so se razmerja med strankami utrdila.

Zmagovalka predčasnih volitev lanskega julija SMC tudi v drugem mesecu letošnjega leta ohranja vodilno mesto pred opozicijsko SDS. Razlika med njima je dve odstotni točki in se je v primerjavi s prejšnjim mesecem nekoliko povečala, medtem ko je decembra za kratek čas vodilno mesto prepustila SDS. Tretje mesto ohranja ZL, ki je v primerjavi z zadnjo meritvijo izgubila nekoliko podpore, povsem približala pa se ji je SD. Če je razlika med njima januarja znašala še dve odstotni točki, sta tokrat skoraj poravnani. Peto mesto ohranja NSi, šesto pa Desus, oba zaključujeta lestvico s podporo okoli treh odstotkov.

Parlamentarna Zaab je po podpori na ravni neparlamentarne SLS, vendar njuna podpora ne presega odstotka in se v primeru, da bi bile volitve to nedeljo, ne bi uvrstili v državni zbor. V primerjavi z januarjem se je bistveno povečal delež anketirancev, ki niso odločeni, katero stranko podpreti. Še vedno je visok tudi delež tistih, ki se volitev ne bi udeležili ali pa ne bi volili nobene stranke.

 



Pri podpori vladi ni bistvenih sprememb. Februarja je dobila srednjo oceno 2,59, januarja 2,62. Razen decembrskega nihljaja navzdol ima vlada dokaj stabilno podporo pri nekaj več kot 20 odstotkih, pri čemer je četrtina tudi takšnih, ki vlado ocenjujejo kot nekaj srednjega. Državni zbor je dobil znova nekaj nižjo oceno glede na prejšnji mesec.



Na februarskem barometru priljubljenosti ohranja vodilno mesto Borut Pahor, tik za njim pa se je prvič doslej znašla evropska komisarka Violeta Bulc, sledi ji nekdanji komisar Janez Potočnik. Miro Cerar je na barometru zasedel četrto mesto in s tem pridobil eno mesto, čeprav je dobil nekoliko nižjo povprečno oceno. Peti je Dejan Židan. Najbolj se je ocena znižala Luku Mescu, največje zvišanje ocene pa je doživel Milan Zver. Kot po pravilu, potem ko se enkrat uvrsti na lestvico, se kmalu zatem poslovi - Alenka Bratušek. Tokrat se je moral posloviti še Senko Pličanič. Na lestvico se vrača Janez Janša, prihaja tudi Matjaž Han.