Anketa Dela: Tretjina Slovencev letos ne gre na dopust

Med njimi so zlasti starejši. Skoraj 30 odstokov dopustnikov gre na Hrvaško, med njimi bo največ mladih.

Objavljeno
23. junij 2013 20.49
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Dobra tretjina Slovencev letos ne namerava na dopust, je razvidno iz tokratne ankete Dela. Sicer pa jih gre največ, skoraj 30 odstotkov, na Hrvaško, slabih 18 odstotkov jih bo dopust preživelo v slovenskih letoviščih, 13,5 odstotka pa v drugih tujih državah.

V primerjavi z lansko anketo, ko so anketirancem zastavili enako vprašanje – kje nameravajo preživeti letni dopust – letos ni večjih odstopanj, razen morda, da bo letos več ljudi dopustovalo v Sloveniji.

Med tistimi, ki ne nameravajo na dopust, prevladujejo starejši anketiranci. V skupini starejših od 65 let je takih več kot polovica (57 odstotkov). Najmlajši anketiranci, stari od 18 do 25 let, bodo večinoma (42 odstotkov) dopust preživeli na Hrvaškem, 19 odstotkov v Sloveniji, 19 odstotkov v tujini, 16 odstotkov jih ne bo šlo na dopust. Anketiranci, stari od 26 do 35 let, so enakomerno razdeljeni na troje: 23 odstotkov jih bo šlo v tujino, 23 odstotkov jih bo v Sloveniji in 23 odstotkov na Hrvaškem.

V tokratni Delovi anketi so spraševali tudi o vplivu krize na počitniške načrte in o tem, kakšna obremenitev je to za družinski proračun. Pred dnevom državnosti pa so anketirane vprašali tudi o izpolnitvi pričakovanj po dobrih dveh desetletjih samostojnosti.

Počitnice bodo krajše ali pa bodo izbrali cenejše

Tiste, ki bodo šli, pa smo vprašali, kako kriza vpliva na njihove počitniške načrte. V času gospodarske in siceršnje krize je to zanimivo videti. Nemalo anketiranih, 40 odstotkov, zatrjuje, da tega vpliva ni, a večina ga prepozna: izbrali bodo cenejše počitnice (tako pravi 37 odstotkov vprašanih) ali pa krajše (22 odstotkov).

Je kredit za dopust prava rešitev v finančni stiski? Ni. Kar 99 odstotkov anketiranih pravi, da ga ne bodo najeli.

Pa bo letošnji dopust za družinski proračun večje breme kot lani? Za večino ne. Na vprašanje, koliko denarja bodo namenili zanj, je večina, 59 odstotkov, odgovorila, da toliko kot lani. Četrtina vprašanih, 26 odstotkov, pa očitno namerava letos pri dopustu varčevati, saj pravijo, da bodo porabili manj kot lani. Da bodo porabili več, jih je odgovorilo 13 odstotkov.

Ker so enako vprašanje postavili tudi v lanski anketi, lahko vidimo, da so rezultati skoraj enaki. Vsaj glede dopustov torej letošnje leto ni bolj krizno kot lansko. Izstopa delež teh, ki nameravajo porabiti več (lani osem, letos 13 odstotkov). Kar pa si morda lahko razlagamo tudi drugače: da so družinski proračuni manjši, ljudje pa se nočejo odreči dopustu, kakršnega so navajeni.

Od dnevu državnosti

Državni praznik, ki ga praznujemo jutri, bo tudi letos zaznamovalo več proslav in drugih dogodkov. Spremljala jih bo dobra polovica anketiranih, 52 odstotkov. Za slabo polovico pa ti dogodki niso zanimivi, saj jih je 43 odstotkov odgovorilo, da jih ne bodo spremljali.

Kot pokaže podrobnejši pregled odgovorov, bodo dogodke ob dnevu državnosti pogosteje spremljali anketiranci, stari več kot 65 let (81 odstotkov jih bo spremljalo), oziroma upokojenci (79 odstotkov) ter simpatizerji SDS (66 odstotkov) in SD (65 odstotkov). Med tistimi, ki dogodkov ne bodo spremljali, pa prevladujejo mlajši. V starostni skupini od 26 do 35 let je takih 65 odstotkov, v skupini od 18 do 25 let 62 odstotkov, med študenti 63 odstotkov. Veliko nezanimanje je tudi med anketiranci, ki se ne bi udeležili volitev - 59 odstotkov jih dogodkov ne bo spremljalo.

Slovenija se je osamosvojila pred 22 leti. Ob koncu ankete so sodelujoče vprašali, ali so se po dobrih dveh desetletjih samostojnosti njihova pričakovanja o Sloveniji izpolnila. Niso se. Tako občuti velika večina, 86 odstotkov, vprašanih. Takih, ki so se jim pričakovanja izpolnila, je le devet odstotkov.