Anketa Dela: Uspeh odvisen od udeležbe

Če se bo veliko volivcev odpravilo na volišča, utegne vlada dobiti referendum o drugem tiru.

Objavljeno
04. september 2017 10.04
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Predreferendumsko obdobje o zakonu o drugem tiru ne vzbuja pretirane pozornosti med prebivalci Slovenije, je pokazala anketa Dela. Nedelja, 24. septembra, ko se bo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev udeležilo referenduma, se bliža, le dobra desetina pa kaže interes zanj. Čeprav se je pokazalo, da bi lahko bila udeležba nadpovprečno visoka, je treba ta podatek interpretirati s previdnostjo.

Ključna tabora, ki sta se oblikovala v dosedanji predreferendumski kampanji o zakonu o gradnji drugega tira Koper–Divača, sta že globoko v kampanji. Po zadnjih podatkih se je prijavilo k sodelovanju v kampanji kar 31 združenj. Ko bodo vsi nagovarjali volivce, bi se utegnili tudi izsledki ankete Dela spremeniti.


Informatika: Delo

Anketa je pokazala, da predreferendumsko kampanjo spremlja 14 odstotkov anketirancev, 56 odstotkov bežno spremlja kampanjo, slaba tretjina pa se ne zanima za referendum.


Infografika: Delo

Na vprašanje, kdo od dveh ključnih taborov (podporniki ali zagovorniki zakona) jim je bliže, je četrtina anketirancev izbrala skupino podpornikov zakona o drugem tiru, petini vprašanih so bili bližje nasprotniki zakona, možnost »nobena stran« pa je izbralo 40 odstotkov vprašanih.


Infografika: Delo

V anketi se je potrdilo, da skoraj dve tretjini anketirancev podpira gradnjo drugega železniškega tira, ne podpira je le desetina. Na podlagi križanja sociodemografskih podatkov smo dobili podatek, da gradnjo drugega tira v primerjavami z drugimi skupinami statistično značilno najodločneje podpirajo podporniki SMC in SD, moški, anketiranci iz Goriške regije in starejši prebivalci.


Informatika: Delo

Iz teh podatkov je mogoče izluščiti dosedanji potek referendumske kampanje. Ne preseneča, da vladni tabor stavi na argumente, da je za gradnjo drugega tira čas zdaj, sicer se bo vse zamaknilo v negotovo prihodnost. Drugi tabor okoli Vilija Kovačiča in SDS je poudaril, da niso proti gradnji drugega tira, ampak za drugačno, nemara boljšo in cenejšo varianto. Oba tabora se zavedata, da večina ljudi podpira drugi tir, vprašanje je le, kdo bo to bolje unovčil.

Trenutno se zdi, da bolje uspeva vladi, saj bi zakon o drugem tiru na referendumu, če bi potekal to nedeljo, podprla več kot polovica tistih, ki so v anketi odgovorili, da bi se zagotovo ali verjetno udeležili referenduma − upoštevali smo tudi tiste, ki so odgovorili, da se še niso odločili, ali bodo glasovali na referendumu.


Informatika: Delo

In kakšno udeležbo lahko pričakujemo? Zdi se, da visoko, saj je kar 45 odstotkov anketirancev odgovorilo, da se bodo udeležili referenduma, 23 odstotkov pa da verjetno. Ta odstotek je bistveno višji od dejanske udeležbe na dosedanjih referendumih. Je pa pomenljivo, da so pokazali največ odločnosti podporniki SDS in NSi, kar bi lahko privedlo do sklepa, da zmaga vladnega tabora vendarle ni tako samoumevna, saj se zdi, da so podporniki teh dveh strank, ki odločno nasprotujeta zakonu, bolj motivirani od podpornikov vladnega tabora, kar bi lahko, če bo udeležba dovolj visoka, 24. septembra odigralo ključno vlogo.


Infografika: Delo

V drugem delu ankete smo se posvetili začetku novega šolskega leta. Velik del javnosti je namreč vznejevoljila informacija, da se šolsko leto začne v petek, 1. septembra, in ne v ponedeljek, 4. septembra. Anketa je pokazala, da je bila ponedeljku naklonjena slaba polovica anketirancev, petku pa dobra tretjina. To je, kot običajno ob začetku šole, odprlo vprašanje varnosti šolskih poti. Skoraj dve tretjini anketirancev meni, da so šolske poti v Sloveniji varne, slaba tretjina pa je prepričanih o nasprotnem.


Infografika: Delo