Anketa Dela: Velika pričakovanja od vlade

Podpora novi vladi za zdaj višja kot prejšnji. Bratuškova takoj proti vrhu Barometra priljubljenosti.

Objavljeno
14. april 2013 20.20
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana - Slovenska javnost veliko pričakuje od nove vlade. Ta mesec so v Delovi anketi prvič ocenjevali delo vlade Alenke Bratušek in ji dali višjo oceno, kot jo je kdaj dobila prejšnja, Janševa vlada.

V redni Delovi mesečni anketi je vladi za njeno delo dalo pozitivno oceno 39,1 odstotka, negativno pa 42 odstotkov anketiranih. Srednja ocena (na lestvici od 1 do 5) znaša 2,87. Za vlado Janeza Janše je bila najvišja ocena 2,73, in še to takoj na začetku mandata. Prejšnji mesec je znašala le 1,99. Ponavadi vsaka vlada dobi najvišjo oceno takoj na začetku mandata. To kaže predvsem, da si javnost od novih ljudi na oblasti obeta spremembe.

Začetne naklonjenosti je deležna tudi premierka Alenka Bratušek osebno, saj se je tokrat prvič uvrstila na Barometer priljubljenosti, pa že takoj na četrto mesto.

Nasprotno pa sprememba na vladi ni vplivala na podporo političnim strankam. Deleži zanje ostajajo približno taki kot prejšnji mesec. Vodilni SD je nekoliko upadla, drugouvrščeni SDS je malce narasla. Visoka podpora Alenki Bratušek očitno ne pomeni veliko za podporo njeni stranki, PS.